Hlavní obsah

Moskva truchlí za oběti útoku na moskevský festival

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V den smutku, který v pondělí vyhlásil moskevský starosta Jurij Lužkov za třináct obětí teroristického útoku na účastníky rockového koncertu na letišti Tušino, se v Moskevské oblasti konaly pohřby prvních dvou mrtvých. Na hřbitově v Pychtinu byla dnes pochována 17letá Julia Sokolovová a v Kurovsku 26letá Anna Stěpanovová. Pohřby dalších obětí se mají konat zítra.

Foto: Josef Sekyra

MUDr. Budín sleduje své hráče na 1.tee.

Článek

V den smutku jsou na státních a veřejných budovách vyvěšeny černé prapory a státní vlajky se smutečními stuhami. Divadla mají na repertoáru pouze vážná představení a na pivních slavnostech v Lužnikách byl zrušen doprovodný zábavný program.

Na místo tragédie u sportovního letiště Tušino kladou květiny členové rodin obětí, jejich příbuzní a přátelé, ale i cizí lidé.

Policie zabránila vyššímu počtu obětí

Teroristický útok byl v Tušinu v sobotu odpoledne, když dvě sebevražedné atentátnice na sobě odpálily výbušniny ukryté na těle. Díky pohotovosti policie, jíž se zdály podezřelé, a proto nebyly hned vpuštěny do areálu, byl počet obětí menší, než kdyby ženy pronikly mezi posluchače koncertu, jichž bylo přes 20 tisíc.

Starosta Jurij Lužkov dnes obhajoval sobotní jednání pořadatelů koncertu, kteří po výbuších koncert náhle nepřerušili, aby nevyvolali mezi diváky paniku - řada z nich totiž výbuchy buď neslyšela, nebo je pokládala za zvukové efekty zábavné pyrotechniky.

Nalezen čečenský pas atentátnice

Výbušniny, které měly ženy na těle, měly sílu 500 až 600 gramů TNT. Podle náměstka ministra vnitra Rašida Nurgalijeva byly útočnice napojeny na čečenské povstalecké formace. U jedné z nich se to podařilo potvrdit, protože nedaleko jejího těla byl nalezen pas na jméno Zalichan Elichadžijevové z čečenského okresního střediska Kurčaloj.

"Je to skutečné jméno teroristky, její skutečný osobní průkaz," prohlásil čečenský ministr vnitra Alu Alchanov. "Ti, kteří ji řídili, byli zjevně přesvědčeni, že výbuch všechny stopy zahladí a doklady zničí," řekl ministr.

List Izvěstija napsal, že se expertům z tajné služby FSB podařilo získat informace ze SIM karty mobilního telefonu jedné z atentátnic. Ty by podle nich mohly pomoci zjistit, s kým byla v kontaktu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám