Hlavní obsah

20 mrtvých při atentátu na festival v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Na rockový festival v Moskvě pronikly v sobotu sebevražedné atentátníce. Nálože odpálené u vchodu na letišťní plochu, kde se festival konal, zabily 20 lidí a dalších 40 těžce zranily. Osmnáct lidí zahynulo na místě, dva po převozu do nemocnice. Lékaři stále bojují o životy někteřých raněných. U jedné z atentátnic byl nalezen čečenský pas.

Foto: Jan Kaše

Bunkr na Vidhošti z roku 1984

Článek

Chodník lemující Volokolamskou třídu byl po celou sobotu poset roztrhanými lidskými těly a sanitky odvážely sténající zraněné do nemocnice. Všichni patřili k několika desítkám tisíc mladých lidí, kteří si přišli na rockový festival pořádaný pod širým nebem na letišti Tušino poslechnout své oblíbené skupiny.

Sebevražedné atentátnice se pokusily proniknout na rockový festival, byly však zastaveny příslušníky ostrahy a milicí. U kas, kde se prodávaly lístky na koncert, pak odpálily na sobě připevněné nálože. V tu dobu prý bylo v jejich okolí asi 200 lidí.

Mysleli, že jde o petardy

"Stál jsem ve frontě u pokladny, když jsem slyšel detonaci. Myslel jsem, že to byla petarda," vypráví jeden ze svědků Alexandr.

"První výbuch byl blízko stánku a byl dost silný. Vzduchem létalo všechno možné. Druhý byl ale mnohem silnější. Začali jsme utíkat k metru. Policie nám později vysvětlila, že to byly teroristické útoky," líčí svoje pocity devětadvacetiletý Alexej.

Úřady se rozhodly nezastavovat bezprostředně koncert. Mnozí lidé ani nevěděli, co se stalo. Kvůli hlasité hudbě výbuchy neslyšeli. Podařilo se zabránit panice a policie začala evakuovat návštěvníky po malých skupinách. K místu bylo vysláno na 200 zvláštních autobusů.

Pekelný stroj - šrouby a matice

Nálože měly podle odhadů sílu asi 500 gramů trinitrotoluenu a obsahovaly kovové předměty, aby měl výbuch ničivější následky. Výbušnina jedné z atentátnic však podle policie explodovala jen částečně, takže nezpůsobila tolik škod.

Po asi 20 minutách po prvních dvou výbuších bylo slyšet třetí explozi v této oblasti. Nedaleko místa dvou výbuchů poblíž pokladen byla později objevena další nastražená nálož, která byla zneškodněna.

Čečenská stopa?

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, ale náměstek ministra vnitra Rašid Nurgalijev řekl, že vyšetřování potvrzuje spojení s čečenskými separatisty. Útok dal rovněž do souvislosti s čečenskými volbami, jejichž konání bylo ve stejnou dobu oznámeno v Moskvě.

"Při zvláštní operaci bylo zjištěno, že sebevražedné teroristky byly přímo napojeny na ilegální ozbrojené skupiny," řekl Nurgalijev. Výbušniny jsou podle něho podobné těm, které použila čečenská komanda při loňském útoku na moskevské divadlo.

Čečenský povstalecký emisar v Moskvě Salambek Maigov v rozhlase Echo Moskvy však odmítl, že by čečenští exiloví předáci měli s výbuchy něco společného.

"I kdyby byla objevena takzvaná čečenská stopa, musím říci, že vedení čečenské republiky nemá nic společného s těmito akcemi, které pokládá za nepřijatelné," řekl Maigov.

Rockový festival nazvaný Krylja (Křídla) je velmi populární letní událostí mezi moskevskou mládeží. Každoročně se pořádá na letištní ploše v Tušinu na severním předměstí Moskvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám