Hlavní obsah

PiS nemá většinu v Sejmu, ale moci se drží zuby nehty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosavadní polský premiér Mateusz Morawiecki v pondělí na prvním zasedání Sejmu podal demisi své vlády. Týž den přijal pověření od prezidenta Andrzeje Dudy sestavit vládu novou. Téměř měsíc po parlamentních volbách v Polsku, které národní konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) sice vyhrálo, ale o většině v Sejmu, a tudíž o sestavení vlády si nemůže nechat ani zdát.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Lídr polské konzervativní strany PiS Jaroslaw Kaczynski se v pondělí 13. listopadu 2023 účastní prvního zasedání dolní komory (Sejmu) nově zvoleného parlamentu ve Varšavě

Článek

Přestože vedení strany hned došlo, že s vládnutím v zemi je konec, dál předstírá, že „nákup“ chybějících minimálně 37 mandátů z řad opozice není nepřekonatelný problém.

„Naši voliči žádají, abychom Tuskovi neodevzdávali moc, neboť Polsko zničí,“ uvedl pro server wPolityce jeden z lídrů PiS Marek Suski, jako kdyby se nechumelilo.

Když se novináři Suského ptali, jak to chce PiS udělat, když má ve 460členném Sejmu pouze 194 mandátů, uvedl, že končící premiér Mateusz Morawiecki předpokládal, že tam mají většinu: „O čemž se přesvědčíme, až se bude hlasovat o důvěře nové vládě.“

Polská opozice podepsala koaliční smlouvu. Slibuje, že to dosavadní moci spočítá

Evropa

Zřejmě s takovým argumentem počítal také prezident Andrzej Duda pocházející z PiS. Ten, aniž by bral v úvahu, že opoziční Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice získaly ve volbách pohodlnou většinu 248 mandátů, už počátkem minulého týdne oznámil, že sestavením budoucí vlády pověří svého bývalého kolegu Morawieckého.

Ten se bude 24. nebo 27. listopadu v parlamentu ucházet o většinovou podporu nového vládního kabinetu, informoval server wiadomosci.pl.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

První jednání nově zvoleného Sejmu po volbách ve Varšavě

Tuskova vláda zřejmě před Vánocemi

„Získat podporu parlamentní většiny pro Morawieckého vládu se však straně PiS zřejmě nepodaří, neboť nemá v Sejmu ani dostatečný počet hlasů, ani koaliční potenciál. Morawiecki jen předstírá, že bojuje o hlasy opozice, ale ta nebere jeho slova o tom, že všechny vyzývá ke spolupráci, vážně,“ uvedl portál wiadomosci.pl.

Pokud tedy Morawieckého kabinet nezíská dostatečnou podporu zákonodárců, pověření k sestavení nové vlády dostane jiný kandidát.

„S vysokou pravděpodobností se jím stane polský expremiér a bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk. Jeho vládní kabinet bude zřejmě schválen 23. prosince, tedy těsně před vánočními svátky,“ uvedl server oko.press.

Novým maršálkem Holownia

Novým maršálkem Sejmu se stal Szymon Holownia, lídr strany Polsko 2050, která je součástí koaliční Třetí cesty. Ze 460 poslanců pro něj hlasovalo 265. Holownia bude takzvaným rotujícím maršálkem dolní komory parlamentu od 13. listopadu letošního roku do 13. listopadu 2025. Na druhou půlku funkčního období ho vystřídá lídr Nové levice Wlodzimierz Czarasty.

Kdy nastoupí nová polská vláda? Rychle to zřejmě nebude

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám