Hlavní obsah

Tusk není mým kandidátem na premiéra, vzkázal Polákům prezident Duda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský prezident Andrzej Duda potvrdil, že nechce lídra opoziční Občanské platformy (PO) vidět v čele příští vlády. „Donald Tusk není můj kandidát na premiéra,“ řekla hlava státu pravicovému týdeníku Sieci, který na rozhovor lákal titulkem Donald Tusk nebude mým premiérem. „Potvrzuji. Nebudu,“ reagoval na to obratem na sociální síti Tusk.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda na prvním zasedání nově zvoleného parlamentu

Článek

Od parlamentních voleb v Polsku už uběhl více než měsíc a uplyne zřejmě další, než v zemi vznikne navrhované složení nového kabinetu.

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského sice 15. října hlasování do Sejmu vyhrála se 7,6 milionu odevzdaných hlasů, opoziční Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice jich ale získaly o čtyři miliony více čili 11,6 milionu.

I když od první chvíle všechny tři subjekty deklarovaly, že jsou připraveny sestavit koaliční vládu v čele s Donaldem Tuskem, prezident Duda bez váhání pověřil tímto úkolem dosavadního premiéra Mateusze Morawieckého z jeho mateřského PiS.

Věděl sice, že jsou její šance na vytvoření parlamentní většiny nulové, ale rozhodl se jí po osmi letech vládnutí „darovat“ ještě nějaký ten měsíc u moci navíc.

Jako hlavní důvod tohoto rozhodnutí uvedl, že opoziční strany mu nepředstavily dostatečný program chystaných změn i personální obsazení budoucí vlády.

„Ochránce ztracených iluzí“ PiS

Duda, který je prezidentem od roku 2016, se nikdy netajil napjatými vztahy s bývalým premiérem a předsedou Evropské rady Tuskem.

Když se po roce 2020 vrátil z Bruselu do Polska a znovu se postavil do čela Občanské platformy (PO), nepozval jej ani na jedno zasedání Rady bezpečnosti státu s jinými představiteli vládních či opozičních stran.

„Po říjnových parlamentních volbách, kdy bylo jasné, jakým výsledkem skončily, vzal na sebe prezident roli ochránce ztracených iluzi PiS,“ uvedl v komentáři deník Rzeczpospolita.

Pověřený premiér Morawiecki mezi 25. a 27 listopadem představil v Sejmu nové složení vlády a pravděpodobně 11. prosince, čili téměř dva měsíce po volbách, bude v dolní komoře parlamentu probíhat hlasování o vyslovení důvěry.

Jelikož má PiS ve 460členném Sejmu 194 mandátů a opoziční strany 248 křesel, je více než pravděpodobné, že Morawieckého nový vládní kabinet v hlasování neuspěje.

Iniciativa ohledně vytvoření nové vlády poté přejde na Sejm, kterému Tusk představí její složení. Předpokládá se, že nový vládní kabinet vznikne nejpozději do 23. prosince, uvedl server oko.press.

PiS nemá většinu v Sejmu, ale moci se drží zuby nehty

Evropa

Polská opozice podepsala koaliční smlouvu. Slibuje, že to dosavadní moci spočítá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám