Hlavní obsah

Mohl bych sám sebe omilostnit, ale nemám proč, vzkázal Trump

Právo, CNN, doh
Washington

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že má pravomoc omilostnit sám sebe, nemá prý ale důvod toho využít. „Jak už podotkla řada právních expertů, mám naprosté právo se omilostnit. Proč bych to ale dělal, když jsem neprovedl nic špatného?“ napsal v pondělí na Twitteru.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

S odkazem na prověřování možné dohody mezi Trumpovým štábem a Rusy pak označil jmenování zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera za neústavní krok. „Přesto jsme na pravidla hry přistoupili, protože jsem na rozdíl od demokratů neudělal nic špatného,“ dodal Trump s tím, že jde o hon na čarodějnice.

Rudy Giuliani, jeho právní poradce a exstarosta New Yorku, v rozhovoru pro stanici NBC řekl, že prezident sám sebe zřejmě neomilostní, ačkoliv na to má právo.

Podotkl, že takové rozhodnutí by pravděpodobně vedlo k okamžitému impeachmentu, tedy k ústavní žalobě, jež může posléze vést až k sesazení prezidenta z funkce.

Giuliani také potvrdil, že Trumpovi právníci se budou snažit zabránit Muellerovi, aby prezidenta předvolal k výslechu před velkou porotou. „Pokud nás ale přesvědčí, že to bude krátké a k věci, že půjde o objasnění pěti nebo šesti otázek, pak můžeme souhlasit, aby to americká veřejnost měla už za sebou,“ řekl Giuliani k podezření ohledně možné dohody mezi Trumpovým volebním štábem a Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám