Hlavní obsah

Bod zlomu se blíží, do konce roku se začne vyjednávat, tvrdí Kissinger o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o urovnání konfliktu na Ukrajině by měla začít do konce letošního roku, a to za zprostředkování Číny. Prohlásil to někdejší ministr zahraničí USA Henry Kissinger v rozhovoru pro americkou televizní stanici CBS s tím, že by byl i ochoten odjet do Moskvy a setkat se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Profimedia.cz

Henry Kissinger při vystoupení v kalifornském Simi Valley letos v únoru.

Článek

Kissinger v interview vyjádřil naději, že se ukrajinská krize blíží k „bodu zlomu“. „Teď, když do jednání vstoupila Čína, se vše bude ubírat k vyvrcholení. Myslím, že tak do konce roku,“ uvedl Kissinger. V té době se podle něj bude hovořit o „vyjednávacích procesech, a dokonce o skutečných rozhovorech“.

V této souvislosti Kissinger deklaroval svou připravenost odletět do Ruska na jednání s šéfem Kremlu Putinem. „Ano, byl bych k tomu nakloněn. Ale v roli poradce, ne jako aktivní (politická) osoba,“ odpověděl Kissinger na otázku, zda by se k tomu uvolil, kdyby jej o to požádal americký prezident.

Kissinger, jenž 27. května oslaví sté narozeniny, vyvolal loni rozruch prohlášením, že Ukrajina by se v mírových rozhovorech měla vrátit před 24. únor 2022. Rusko mělo v tu dobu pod kontrolou ukrajinský poloostrov Krym anektovaný v roce 2014 a neformálně i část Doněcké a Luhanské oblasti, kde vznikly samozvané proruské republiky.

Zelenskyj: Spletl si letopočty

Kissingerův návrh tehdy ostře odsoudili ukrajinští politici v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten amerického exministra obvinil, že si spletl roky 2022 a 1938, čímž Zelenskyj narážel na mnichovskou dohodu a odtržení Sudet od bývalého Československa. Později Kissinger názor změnil a podpořil vstup Ukrajiny do NATO.

Kissinger, rodák z bavorského Fürthu, stál v čele americké diplomacie v letech 1973 až 1977, tedy v éře republikánských prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda. V roce 1973 získal Nobelovu cenu za mír. V době svého politického působení se snažil o zmírnění napětí mezi USA a Sovětským svazem, podařilo se mu dosáhnout otevřenějších vztahů s Čínou a vyjednal Pařížské dohody, které ukončily americké angažmá ve válce ve Vietnamu.

Kissinger navrhl Ukrajincům vzdát se území. Ještě že na vás nemáme čas, odpověděli mu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám