Hlavní obsah

Erdogan žádá o odpuštění za zpožděnou pomoc po zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požádal obyvatele oblastí silně zasažených zemětřesením o odpuštění za opožděnou pomoc, které se jim dostává ze strany vlády, píše server BBC.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Erdogan (uprostřed) při návštěvě oblastí postižených zemětřesením

Článek

Při návštěvě Adiyamanu Erdogan řekl, že zemětřesení spolu se špatným počasím znamenají, že „nemůžeme pracovat tak, jak bychom chtěli“. „Za to prosím o odpuštění,“ řekl podle serveru BBC.

Erdogan v letošních červnových volbách usiluje o znovuzvolení do prezidentského úřadu. V rámci kampaně proto objíždí některé z nejhůře zasažených oblastí. Do Adiyamanu ale přijíždí po silné kritice místních obyvatel.

„Nikoho jsem neviděl až do dvou odpoledne druhého dne po zemětřesení. Žádná vláda, žádný stát, žádná policie, žádní vojáci. Hanba vám! Nechal jsi nás samotné,“ rozčiloval se například Mehmet Yildirim, obyvatel Adiyamanu.

Palubní kamera v autě zaznamenala nové zemětřesení v Turecku; kvůli němu utekl ze živého vysílání respondentVideo: Bengu Turk TV, Reuters

Kvůli zříceným stavbám Turci vyšetřují 612 lidí

Zahraniční

Není sám. Nespokojenost se šíří celou zemí. Dokonce i fotbaloví fanoušci tento víkend na zápasech volali po „demisi vlády“.

Katastrofa zanechala 1,5 milionu lidí bez domova a mnoho tisíc lidí zůstává bez přístřeší nebo hygieny. Stanů pro přeživší je nedostatek. Navíc odborníci už roky varují, že kvůli korupci a vládní politice je mnoho nových budov nebezpečných.

Zemětřesení, které 6. února zasáhlo Turecko, způsobilo v této zemi přímé fyzické škody zhruba za 34,2 miliardy dolarů (téměř 764 miliard Kč). Náklady na obnovu a rekonstrukci by pak mohly dosáhnout více než dvojnásobku této částky, uvedla ve svém odhadu Světová banka (SB).

Kamery zachytily nové otřesy v Turecku. Politik utekl z živého vysílání

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám