Hlavní obsah

Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na nové slovenské vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedové stran Směr-sociální demokracie Robert Fico, Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini a Slovenské národní strany Andrej Danko podepsali ve středu v Bratislavě memorandum o porozumění. Zmíněné tři strany by měly vytvořit novou vládní koalici, která vzejde z výsledků parlamentních voleb, které se v zemi konaly 30. září.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Předseda strany Směr Robert Fico

Článek

Nová koalice bude mít ve 150členném parlamentu 79 poslanců. Fico počtvrté zasedne do křesla premiéra a Směr obsadí ve vládě šest ministerstev. Hlas bude mít sedm ministerských postů a SNS tři. Jedno ministerstvo vedené SNS vznikne až začátkem roku 2024. SNS pravděpodobně prosadilo do koaliční smlouvy vznik samostatného ministerstva pro cestovní ruch. Hlas obsadí post předsedy parlamentu.

Směr, Hlas a SNS garantují zahraničněpolitickou orientaci Slovenska na základě členství země v Evropské unii, NATO a dalších mezinárodních organizacích při „plném respektování suverenity a národně-státních zájmů Slovenské republiky a posilování zdravého vlastenectví“.

Strany konstatují, že nikdy v moderní historii Slovenské republiky nečelila země natolik „zdevastovaným veřejným financím a narůstající chudobě“. Vyjadřují společné přesvědčení, že základním cílem vládní koalice bude zvyšování životní úrovně občanů Slovenské republiky. „Zaručují, že konsolidace rozvrácených veřejných financí nepůjde na úkor dosaženého sociálního standardu obyvatelů Slovenské republiky,“ uvedli představitelé strany v memorandu.

Fico se vymezoval vůči Pavlovi i Fialovi

Evropa

Volby vyhrála strana Směr se ziskem téměř 23 procent hlasů, na druhém místě skončilo Progresivní Slovensko (téměř 18 procent) a na třetím Hlas (14,7 procenta). Do parlamentu se dostala také koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a přátelé (téměř 9 procent), Křesťanskodemokratické hnutí (téměř 7 procent), strana Svoboda a Solidarita (přes 6 procent) a SNS (5,6 procenta).

„Návrat zdravého rozumu a tradic“

Předseda Směru potvrdil, že podepsané memorandum je základem koaliční dohody. Nová vláda by podle předsedy Směru měla vzniknout tak, aby na nejbližším summitu Evropské unie zastupoval Slovensko předseda vlády s příslušným mandátem.

Podle Fica je Slovensko nadále plné paradoxů. „Jsme země, která má nelichotivé priority a prvenství. Jsme země, která má nejhorší veřejné finance v Evropské unii a považuje se za druhou nejchudší v Evropské unii. Vynaložím všechno úsilí, aby Slovenská republika šla životní úrovní nahoru,“ přislíbil.

Fico zdůraznil, že nová koalice chce zemi spravovat demokraticky a ochrání občany Slovenska před nelegální migrací. Předseda označil za paradox dnešního Slovenska také údajné úkoly dětí ve školách, v nichž mají popsat sen, jak se z dívky stane kluk a naopak.

„Říkám velmi jasně, že odmítáme tyto rodové ideologie, tato rodová dobrodružství a chceme návrat zdravého rozumu a tradic. Chceme návrat k tomu, co je normální, co je přirozené, při plném respektování rozmanitosti slovenského života,“ řekl Fico.

Předseda Směru připustil, že nová vláda směřuje do pekla kvůli rozvráceným veřejným financím. „Za Směr oznamuji, že se budeme řídit starým dobrým slovenským příslovím. Do pekla? Dobře, ale na velkém bílém koni,“ dodal Fico.

Po podpisu memoranda Fico řekl, že nejvýznamnějším úkolem nové vlády bude nastavit konsolidaci veřejných financí tak, aby nemusela rušit a měnit nic z dosaženého sociálního standardu a najde zdroje na nastartování hospodářského růstu. „Věřím, že cíl, který jsme si dali, že Slovensko už musí ukončit propad životní úrovně, je cíl, který je realistický,“ uvedl.

Slovenský tisk: Pellegrini si vybral minulost

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám