Hlavní obsah

Margaret Thatcherová byla výjimečná, shodli se politici

• Aktualizováno

Světoví politici ocenili význam bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové, která v pondělí zemřela ve věku 87 let. Úctu a obdiv jí vyjádřili nejen její političtí partneři a protivníci z osmdesátých let, ale i současná garnitura.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na počest Margaret Thatcherové stáhli v Downing Street vlajky na půl žerdi Video: Reuters

 
Článek

Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov řekl podle BBC, že Thatcherová "byla velkou političkou a skvělým člověkem. Bude dál žít v našich vzpomínkách a v dějinách." Ona sama označovala Gorbačova za člověka, s nímž "Západ může uzavírat dohody".

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger řekl BBC, že baronka Thatcherová byla „velký vůdce“ a „dobrý přítel USA“. Dodal, že to byl "vřelý člověk bez ohledu na to, jak tvrdě bránila své názory“. O její neústupnosti řekl: "Byla to odvážná osobnost, žena, která poznala, že vůdce musí mít pevné vlastní přesvědčení. Lidé se sami nedokážou rozhodovat, nemají-li vůdce, který jim ukáže cestu hodnou následování."

Bývalý polský prezident a vůdce odborového hnutí Solidarita Lech Walesa o britské premiérce řekl: "Přispěla k pádu komunismu v Polsku a východní Evropě spolu s Ronaldem Reaganem, papežem Janem Pavlem II. a odborovým svazem Solidarita."

Americký prezident Barack Obama řekl: "Svět ztratil jednoho z velkých zastánců svobody a Amerika ztratila skutečného přítele. Našim dcerám je Thatcherová příkladem, že neexistuje skleněný strop, který by nebylo možné rozbít. Pomohla obnovit jistotu a hrdost, která byla tím nejlepším znakem Británie."

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla: "Změnila moderní Británii jako málokdo před ní či po ní. Byla mimořádným vůdcem naší doby."

Předseda europarlamentu Martin Schulz ze sociálnědemokratické SPD prohlásil: "Margaret Thatcherová ovlivnila britské i evropské politiky. Navzdory jasným politickým rozdílům je Margaret Thatcherová postavou, která má dějinný význam. Ať s ní někdo souhlasil, nebo ne, ukázala, že politika stále může být silou, která věci mění."

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Margaret Thatcherová na snímku z roku 2010

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznil, že byla "bezpochyby velkým státníkem, první premiérkou své země a obezřetným, ale přesto angažovaným hráčem v Evropské unii".

"Bude se na ni vzpomínat kvůli jejímu příspěvku i kvůli jejím výhradám k našemu společnému projektu. Přispěla ke vzniku jednotného vnitřního trhu," řekl Barroso a dodal: "Británie za jejího vedení velmi podporovala rozšiřování Evropské unie."

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl v prohlášení: "Dnes truchlím za zesnulou premiérkou Margaret Thatcherovou. Byla skutečně velký vůdce, žena principů, pevného odhodlání, jasného přesvědčení, síly - velká žena. Byla věrným přítelem Izraele a židovského lidu a inspirovala generaci politických vůdců."

Indický premiér Manmohan Singh naspal na Twitter ve své kondolenci: "Byla postavou transformace, během níž Spojené království zaznamenalo výrazný pokrok v národní a mezinárodní sféře."

Reklama

Výběr článků

Načítám