Hlavní obsah

Thatcherová byla železná jen v politice, řekl Klaus

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus vyjádřil lítost nad úmrtím někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové. Uvedl, že železnou dámou, jak se jí přezdívalo, byla jen v politice, jinak se jednalo o milou a přátelskou osobu.

Foto: Judita Thomová-Mauerová, ČTK

Tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou v roce 1999

Článek

„Říkalo se jí ‘Železná dáma’, ale ona byla železná pouze v politice a ideologii. Jinak byla velmi milým, přátelským, pozorným a naslouchajícím člověkem,“ prohlásil Klaus.

Podle svých slov si byl již delší dobu vědom, že Thatcherové nezbývá mnoho let života. „Ale když jsem jí v říjnu loňského roku posílal blahopřání k jejím 87. narozeninám a přál jsem jí ‘happy birthday’, nepředpokládal jsem, že to bude z mé strany přání poslední,“ uvedl Klaus.

Dodal, že právě styl politiky, jaký prosazovala Thatcherová, dnes v Evropě nesmírně schází. „Současný evropský ekonomický a sociální systém, který se v posledních letech stává stále více a více ‘antithatcherovský’, je přesně tím, proti čemu ona, jako první žena v historii na postu britského premiéra, od konce 70. let bojovala,“ míní Klaus.

Thatcherová přispěla k pádu železné opony
Premiér Petr Nečas

Svou upřímnou soustrast vyjádřil také premiér Petr Nečas. „Baronka Thatcherová byla vynikající osobností nejen britského národa, ale svými pevnými a zásadovými postoji přispěla k pádu železné opony. Její myšlenky byly pro mnohé země inspirací při budování demokratické společnosti,“ nechal se slyšet.

Jedna z nejvýraznějších osobností poválečné Evropy

„Jasný politický a společenský odkaz Margaret Thatcherové spatřuji v tom, že v ekonomicky a politicky obtížných dobách je více než kdy jindy zapotřebí činit kroky z okamžitého hlediska málo populární, ale z hlediska dlouhodobé perspektivy naprosto nezbytné,“ dodal Nečas.

Thatcherová podle něj patřila k nejvýraznějším osobnostem Evropy po druhé světové válce. Jejím úmrtím ztrácí starý kontinent podle Nečase silný zdroj nesmírně pozitivní inspirace.

Také vicepremiérka Karolína Peake má za to, že Thatcherová přispěla k porážce komunismu ve východní Evropě. „V době hluboké krize a protestů ve Velké Británii uspěla s názorem, že každý je v první řadě odpovědný sám za sebe. To je dodnes u politika odvážný postoj, žádat odpovědnost, namísto nabízení bezpečné náruče státu za peníze daňových poplatníků,“ uvedla.

Návštěvy Thatcherové v ČR

Poprvé Thatcherová navštívila oficiálně Prahu v září 1990, stala se tak prvním britským ministerským předsedou, který do Československa od jeho vzniku zavítal.

Druhou návštěvu Thatcherová uskutečnila v červenci 1994, kdy se setkala s tehdejším prezidentem Václavem Havlem a předsedou vlády Václavem Klausem.

Potřetí navštívila Thatcherová Českou republiku v květnu 1996, kdy s tehdejším ministrem zahraničí Josefem Zieleniecem poklepala na základní kámen k pomníku Winstona Churchilla v Praze 3.

Sochu Winstona Churchilla slavnostně odhalila Thatcherová při své čtvrté návštěvě v listopadu 1999. Tehdy převzala za své mimořádné zásluhy o svržení komunismu v Evropě ocenění Řád Bílého lva.

Margaret Thatcherová zemřela v pondělí ve věku nedožitých 88 let. Baronka proslulá přezdívkou Železná lady zemřela ráno po mrtvici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám