Hlavní obsah

Manafort bude Trumpův konec, míní bývalý americký velvyslanec v ČR

Washington

Spolupráce někdejšího šéfa volebního štábu Donalda Trumpa Paula Manaforta se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem podle analytiků vyvolává v týmu amerického prezidenta značné obavy. Bývalý poradce někdejšího demokratického prezidenta Baracka Obamy pro etické otázky Norman Eisen se domnívá, že Manafortova spolupráce s Muellerem bude Trumpovým koncem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Norman Eisen

Článek

Eisen, který v letech 2011 až 2014 působil jako americký velvyslanec v České republice, je znám jako hlasitý kritik nynějšího šéfa Bílého domu.

„Nepřežije Manafortovu svědeckou výpověď,” řekl Eisen o Trumpovi v nedělním pořadu televize ABC News. Rovněž prohlásil, že Manafort zcela jistě musel Muellerovi nabídnout důležité informace, jinak by vyšetřovatel s dohodou nesouhlasil.

„Dohodu, jako je tato, dostanete jen tehdy, když stoupáte po žebříčku. A kdo je nad Paulem Manafortem, který vedl Trumpovi kampaň?” položil si Eisen otázku. V odpovědi řekl, že je to Trumpův stejnojmenný syn Donald, Trumpův dlouholetý důvěrník a poradce v kampani Roger Stone a nakonec také sám prezident.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Republikánský kandidát během mítinku na Floridě. Ta patří mezi státy, které nepatří ani mezi tradičně republikánské ani tradičně demokratické.

Velice přínosné informace?

S tímto názorem s Eisenem souhlasil i Ken Starr, který v 90. letech vyšetřoval bývalého prezidenta Billa Clintona a který umožnil jeho ústavní žalobu. Podle Starra je dohoda znamením toho, že Manafort má pro Muellera velice přínosné informace.

Mnozí demokraté se domnívají, že tehdejší vyšetřování vedené Starrem bylo předpojaté a politicky motivované. Podobně nyní demokraté a také Trump hovoří o práci Muellera, který rozplétá ruský vliv na americké prezidentské volby v roce 2016. Ve svém pátrání se Mueller zaměřil především na Trumpův štáb. Trump jakoukoli spolupráci s Ruskem popírá a případ přirovnává k honu na čarodějnice.

Foto: Dana Verkouteren, ČTK/AP

Kresba zachycuje Paula Manaforta (uprostřed) a jeho obhájce Richarda Westlinga u federálního soudu ve Washingtonu

Výběrem poroty v pondělí začíná druhý proces s Manafortem. Zodpovídá se z toho, že před úřady zamlčel své politické angažmá na Ukrajině, kde působil jako poradce bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Jiný proces v srpnu skončil částečným uznáním viny v kauze, ve které soud řeší Manafortova obvinění z defraudací a daňových podvodů. Verdikt o trestu zatím vynesen nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám