Hlavní obsah

Mami, nemůžu dýchat, psala. Rodina potvrdila, že dívka je jednou z obětí z kontejneru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Otec 26leté vietnamské dívky Pham Thi Tra My, která psala matce přes telefon srdceryvný vzkaz o tom, že nemůže dýchat a umírá, uvedl, že jeho dcera je mezi 39 oběťmi nalezenými v kontejneru v Anglii. Píše o tom server The Daily Mail. Dívka údajně cestovala do Anglie s pomocí pašeráků s vidinou lepšího života. Postupně se objevují i další jména obětí.

Foto: Profimedia.cz

Pham Van Thin (vpravo) a Nguyen Thi Phong (vlevo), otec a matka Pham Thi Tra My v jejich domě ve Vietnamu

Článek

Více než týden po hrůzném nálezu těl v Anglii otec uvedl, že je potvrzeno, že dívka je mezi oběťmi. Zprávu o tom prý obdržel po telefonu z Anglie.

„Zpráva, že má dcera zemřela v Anglii, je pravdivá. Hodně to bolí,“ řekl.

Rodiče uvedli, že chtějí dívku pohřbít v jejím domovském městě v provincii Ha Tinh, až se podaří tělo dopravit do Vietnamu.

Mami, nemůžu dýchat, umírám, psala Vietnamka matce. Od nálezu kamionu v Anglii se neozvala

Evropa

Těla 39 mrtvých lidí - 31 mužů a 8 žen - objevila policie minulý týden v kontejneru na kamionu v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Bylo to nedlouho po půlnoci ve středu 23. října. Kontejner podle všeho krátce před tím připlul do anglického přístavu Purfleet z Belgie.

Esemeska od Pham Thi Tra My dorazila v úterý 22. října ve 22:24 britského času. „Mami, umírám. Nemůžu dýchat. Mám tě tak moc ráda. Je mi to líto,“ psala dívka.

Rodina uvedla, že mladá žena zaplatila pašerákům 30 tisíc liber (asi 900 tisíc korun), aby se dostala přes Čínu do Anglie. Cestovala s nadějí na „lepší život“.

Foto: Profimedia.cz

Improvizovaný oltář s portrétem Pham Thi Tra My v domě jejích rodičů ve Vietnamu

Mezi oběťmi by měl být také 20letý Nguyen Dinh Luong, jak v sobotu potvrdila jeho rodina. „Nemůžu uvěřit, že je to pravda,“ řekl jeho otec.

„Víc než týden jsem se jenom modlila, aby bylo moje dítě v pořádku. Teď už nemám žádnou naději. Proč musel umřít tak mladý?“ dodala matka.

Všech 39 obětí z kamionu jsou nejspíš Vietnamci

Evropa

Britská policie oficiálně žádná jména obětí nepotvrdila, v pátek však její zástupce uvedl, že jsou v kontaktu s několika rodinami ve Vietnamu a Velké Británii a že věří, že identifikovali rodiny některých obětí.

Původně se spekulovalo, že mrtví v kontejneru jsou Číňané, podle posledních zpráv má však policie za to, že jde o Vietnamce. Vietnamské úřady předaly Britům jména 14 lidí, o nichž se domnívají, že zemřeli v kontejneru.

Zatím není zcela jasné, jak oběti zemřely, ani jak se vlastně migranti do kontejneru dostali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odjezd kamionu s kontejnerem po nálezu 39 mrtvých tělVideo: Reuters

V souvislosti s tragédií byl hned po nálezu těl na místě zadržen řidič kamionu, který kontejner převážel, a postupně přibývají další lidé. Dva lidé podezřelí z organizování nelegální migrace byli zatčeni i ve Vietnamu.

Vietnam „důrazně odsoudil” obchodování s lidmi a vyzval k mezinárodní spolupráci v boji proti pašeráctví lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám