Hlavní obsah

Všech 39 obětí z kamionu jsou nejspíš Vietnamci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Všech 39 mrtvých, kteří byli nalezeni v kontejneru převáženém ve Velké Británii u přístavu Purfleet, byli Vietnamci. V pátek to uvedla podle stanice BBC policie v Essexu. Ta dodala, že je už v přímém kontaktu s některými jejich příbuznými v Británii i ve Vietnamu a s vietnamskou vládou. Původně se spekulovalo, že jde Číňany.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Převoz těl z přístavu Tilbury

Článek

Prozkoumání těl 31 mrtvých mužů a osmi žen ukázalo, že jde o Vietnamce, policie je však zatím nedokázala identifikovat. „Oběti je ještě potřeba identifikovat a potvrdit příslušnými úřady ve Vietnamu a Británii,“ uvedla vietnamská ambasáda v Londýně.

Že jsou oběťmi Vietnamci, se už několik dní předpokládalo na základě údajů od několika vietnamských rodin.

Šestadvacetiletá Pham Thi Tra My poslala v úterý v noci 22. října rodině zprávu, že „její cesta do zahraničí nebyla úspěšná“ a že „nemůže dýchat“. Její rodina se bojí, že je mezi mrtvými.

Mami, nemůžu dýchat, umírám, psala Vietnamka matce. Od nálezu kamionu v Anglii se neozvala

Evropa

Otec třicetiletého Le Van Ha pocházející ze zemědělské oblasti Vietnamu, řekl BBC, že se bojí, že je jeho syn mrtvý. Na internetovém fóru VietHome, které je populární i mezi Vietnamci v Británii, se objevilo asi dvacet obrázků nezvěstných.

Příčina smrti zatím zveřejněna nebyla, není jasné zda umrzli nebo se udusili.

Zadržených přibylo

Policie ve vietnamské provincii Ha Tinh oznámila, že zadržela a obvinila dva lidi z „organizování nebo zařizování ilegální imigrace“. Zřejmě šlo o lidi, kteří v chudé oblasti Vietnamu hledali lidi ochotné zaplatit peníze za cestu do Británie, kde by pak vykonávali těžké, často otrocké práce.

Vietnamské ministerstvo zahraničí ostře odsoudilo převaděčství a vyzvalo všechny země světa, aby zlepšili spolupráci v boji proti němu.

Foto: ČTK/AP

Britská policie žádá při vyšetřování o pomoc bratry Hughesovi

Ze 39 případů zabití byl v pondělí obviněn řidič kamionu Maurice Robinson, právě ten dojel do Purfleetu, kde připojil k tahači Scania návěs s kontejnerem, který připlul z belgického Zeebrugge a ve kterém byli oběti. Odjel s ním jen několik kilometrů do nedalekého průmyslového parku. Tam pak byla objevena těla.

Podle prokuratury byl Robinson součástí globálního gangu převaděčů.

Britská policie našla v kamionu 39 mrtvol

Evropa

Zatčen byl na základě evropského zatykače v Dublinu i 22letý Eamon Harrison. Už byl zahájen proces jeho vydání.

Policie také vyzvaly dna severoirské bratry Ronana a Christophera Hughese, aby se přihlásili a napomohli vyšetřování. Podle BBC jsou ale podezřelí ze zabití a z převaděčství.

V Dublinu zatkli muže ve spojitosti s úmrtím 39 lidí v kamionu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám