Hlavní obsah

Máme osobní údaje žoldáků Wagnerovy skupiny, chlubí se ukrajinská armáda

– Kyjev

Počítačoví experti ukrajinské armády prolomili zabezpečení soukromé armády a získali osobní údaje žoldáků Wagnerovy skupiny. Napsala to Ukrajinska pravda s odvoláním na prohlášení ministra pro digitální transformaci Mychajla Fedorova.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Stránky Wagnerovy skupiny, která shromažďuje žoldnéře pro válku na Ukrajině, hacknuli IT specialisté armády. Máme všechny osobní údaje žoldáků! Každý kat, vrah a násilník bude tvrdě potrestán. Pomsta je nemine,“ napsal Fedorov.

Ukrajinská armáda tvrdí, že právě Wagnerova skupina utrpěla v Charkovské oblasti značné ztráty. Tyto zprávy ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské soukromé armády utrpěly velké ztráty

Válka na Ukrajině

Rusko nasazuje kvůli nedostatku mužstva už několik týdnů wagnerovce na exponované úseky fronty jako běžné jednotky. Mimo jiné dobyli vuhlehirskou elektrárnu.

Wagnerova skupina je soukromá vojenská armáda. Má za ní stát oligarcha Jevgenij Prigožin, přezdívaný Putinův kuchař. Podnikatel totiž začínal jako restauratér.

Skupina prováděla tajné operace v Africe a na Blízkém východě. Často je obviňována z válečných zločinů i porušování lidských práv. Podle nejrůznějších odhadů má až pět tisíc členů.

Moskva se od Wagnerovy skupiny dlouhodobě distancuje. Některé zdroje však naznačují, že žoldnéře tajně finance ruská vojenská rozvědka GRU, která na ni má dohlížet.

Reklama

Výběr článků

Načítám