Hlavní obsah

Mám právo nesouhlasit s vyzbrojováním Ukrajiny, řekl saský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saský premiér Michael Kretschmer vyzývá ke zvýšení diplomatického úsilí, aby se zastavilo krveprolití na Ukrajině, na níž už rok a půl útočí Rusko. „Každý den, kdy zbraně mlčí a kdy se zkouší diplomacie, je dobrý den, protože neumírají lidé,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda saské vlády Michael Kretschmer loni v červnu na návštěvu Česka. Ve Strakově akademii ho přijal premiér Petr Fiala

Článek

Kretschmer podle serveru Augsburger Allhemeine uvedl, že Rusko nesmí válku vyhrát a Ukrajina prohrát, je ale přesvědčen, že „je třeba mnohem více spoléhat na diplomatické iniciativy“.

Politik křesťanské demokracie (CDU), který odmítáním vyzbrojování Ukrajiny kontrastuje s vedením své strany, uvedl, že nechápe, proč mu lidé mají odpor proti dodávkám zbraní za zlé. „V této době musí být možné zastávat takový postoj,“ poznamenal. Jako příklad uvedl debatu o kazetové munici.

Ukrajina dostala kazetovou munici ze Spojených států, aby mohla lépe čelit ruským okupantům. Rusové ji při invazi používají také, přesto tento krok vzbudil kontroverze, protože munice představuje velké riziko pro civilní obyvatelstvo. Kvůli tomu se také řada států včetně Německa před lety zavázala, že ji používat nebude.

KOMENTÁŘ: Nedémonizujme kazetovou munici - Alex Švamberk

Komentáře

Loni vytočil Melnyka

U Kretschmera nejsou podobné výroky nic nového. Před rokem mu kvůli nim tehdejší ukrajinský velvyslanec ve Spolkové republice Andrij Melnyk zrušil pozvání k návštěvě Ukrajiny.

„Pozval jsem vás na Ukrajinu. Toto pozvání bylo zrušeno. Nejste vítán. Tečka,“ napsal tehdy podle webu Deutsche Welle diplomat na Twitteru.

Rozčílil se nad Kretschmerovým návrhem, aby byla válka na Ukrajině „zmrazena“ a šanci dostala diplomacie. „Svými absurdními řečmi o zmrazení ruské války nahráváte Putinovi a podněcujete ruskou agresi,“ poznamenal Melnyk.

Kretschmer v diskusním pořadu Markuse Lanze na stanci ZDF tvrdil, že debata o válce na Ukrajině se stala příliš jednorozměrnou a že by se mělo vyvinout více evropského a celosvětového úsilí o navázání mírových rozhovorů, i když Rusko tvrdí, že o ně nemá zájem.

„Myslím, že velkým problémem současné debaty je zúžení názorů na jeden úhel pohledu, s jednou argumentační linií, a myslím, že potřebujeme mnohem širší debatu, směs argumentů pro i proti. Zvláště u tak rozsáhlých otázek války a míru je to nesmírně důležité,“ prohlásil.

O měsíc dříve Kretschmer požadoval, aby Berlín zprostředkoval vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou. „Nesázím na vojenské vítězství, to není můj způsob,“ prohlásil loni v červenci na diskusi v Drážďanech.

Dalších deset leopardů

Ukrajina je při obraně svého území závislá na dodávkách od spojenců. Rusko se zatím k tomu, aby agresi ukončilo, nemá.

Německo poskytlo Ukrajině dalších deset hlavních bojových tanků Leopard 1 A5. Kromě toho dodalo dalších 13,1 milionu kusů munice pro ruční zbraně. Vyplývá to ze seznamu německé vlády o vojenské pomoci Ukrajině, který byl ve středu aktualizován jako každý týden.

Součástí aktuální dodávky je i radar pro sledování vzdušného prostoru TRML-4D, který bude používán se systémem protivzdušné obrany Iris-T.

Německo rovněž poslalo polní nemocnici, 4 těžké nákladní automobily s návěsem a 16 průzkumných dronů Vector, napsal Die Welt.

Na letiště u Kursku jsme útočili i my, hlásí Ruský dobrovolnický sbor

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám