Hlavní obsah

Maďarští ochranáři už rok brání stavbě radaru NATO

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarsko už více než rok odkládá výstavbu radiolokátoru na vrchu Zengö na jihu země, i když se k tomu zavázalo centrále Severoatlantické aliance v Bruselu. Zahájení stavby totiž brání ochranáři přírody, kteří ji v chráněné oblasti pohoří Mecsek označují za nepřípustnou.

Článek

Už loni zmařili zahájení výstavby radaru, který má být vysoký 44 metrů a značně by podle nich poškodil turistickou atraktivitu této oblasti. Už v první fázi měly padnout za oběť všechny stromy na ploše dva tisíce metrů čtverečních na úpatí 682 metrů vysokého vrchu.

Ochranáři se tehdy přivázali řetězy ke stromům, aby zabránili jejich vykácení. Nastoupila proti nim bezpečnostní služba, ale po prvním vážnějším kontaktu obou skupin ustoupila. Nastala patová situace, která se za rok nezměnila.    

Ministr obrany Ferenc Juhász tvrdí, že kdyby veřejnost mohla znát všechny podrobnosti, odpadla by řada nedorozumění. "Bohužel tyto informace jsou tajné. Budu konzultovat s vedením armády a NATO, zda by se dala zveřejnit alespoň část informací o plánovaném radiolokátoru," uvedl ministr.

Pokus s přeletem nad jadernou elektrárnou

Juhász nadále opakuje, že radar je nutné postavit v zájmu ochrany vzdušného prostoru Maďarské republiky. "Také vedení NATO nás upozornilo, že pokud radar nepostavíme, jižní část naší země nebude dostatečně chráněna. Není zanedbatelné, že na tomto území stojí také naše jediná jaderná elektrárna u města Paks," dodal ministr.

Vládní kampaň za postavení radaru měl podpořit také pokusný nízký přelet malého letadla nad jadernou elektrárnou. Let nezaznamenal žádný ze stávajících radarů. "Přelety ve výšce pod 300 metrů jen stěží můžeme sledovat a přelety pod sto metrů nezachytíme vůbec. Radar NATO by nám to umožnil," uvedl premiér Ferenc Gyurcsány.

Aktivista Greenpeace: vláda neříká pravdu

Ochránci přírody však tvrdí, že NATO nevyžaduje radar na maďarském  území za každou cenu. "Aliance uvažuje také o lokalitě ve Slovinsku. A maďarská vláda už vůbec neříká pravdu, když tvrdí, že radar musí stát právě v chráněné oblasti pohoří Mecsek," upozornil aktivista Greenepace Ferenc Molnár. Značná část veřejnosti je na straně ochranářů.

"Stavbu radaru nepovažuji za nutnost. Zvláště ne v chráněné oblasti Mecseku, kam velmi rád jezdím na túry," říká Károly Makó z Budapešti. "V první chvíli jsem dala za pravdu ochranářům, ale v dnešní době teroristických útoků není dobré, když naše jediná jaderná elektrárna není dostatečně chráněna," domnívá se Erzsébet Hornyíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám