Hlavní obsah

Maďarsko se nechová jako člen NATO, tvrdí Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politika Maďarska a jeho vztahy s Ruskem neodpovídají statusu člena Severoatlantické aliance (NATO). V rozhovoru pro skupinu novinářů ze skandinávských zemí to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Je sporné, co si Budapešť přeje. Mně se zdá, že politické elity v Maďarsku jsou zmatené. Je to velmi zvláštní situace: může se členská země NATO stavět za Rusko a proti Alianci?,“ uvedl Zelenskyj v interview, z nějž citoval server European Pravda.

Podle Zelenského nemůže žádný stát NATO podporovat zemi, která považuje Alianci za nepřítele. Ukrajinský prezident dále řekl, že pokud je někdo „de iure“ spojencem, ale „de facto“ pracuje proti NATO, neměl by radit, zda má Ukrajina vstoupit do Aliance, nebo ne. „Neměl by klást překážky,“ dodal Zelenskyj ve zjevné narážce na Maďarsko.

Maďarský premiér Viktor Orbán nedávno vyjádřil údiv nad prohlášením generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga během jeho návštěvy Kyjeva, že Ukrajina by se v budoucnu měla stát členem Aliance. Orbán také řekl, že Ukrajina je stát, který „z finančního hlediska neexistuje“.

Šéf Orbánovy kanceláře Gergely Gulyás navíc nedávno prohlásil, že Maďarsko by nezadrželo ruského prezidenta Vladimira Putina, pokud by vstoupil na jeho území, přestože na něj (Putina) Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač.

Cože? Orbán se diví Stoltenbergovým slovům o Ukrajině a NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám