Hlavní obsah

Cože? Orbán se diví Stoltenbergovým slovům o Ukrajině a NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán je zaskočený tvrzením generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga, že všichni spojenci souhlasí se vstupem Ukrajiny do NATO. „Cože?“ reagoval stručně na svém twitterovém účtu Orbán na zprávu webu Politico ze Stoltenbergovy čtvrteční návštěvy Kyjeva, kde se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Článek, který Orbána překvapil, v titulku zmiňuje Stoltenbergovo ujištění, že místo Ukrajiny je v Severoatlantické alianci. „Všichni členové NATO se shodli, že Ukrajina se stane členem aliance, nyní je ale hlavním cílem vítězství Ukrajiny,“ prohlásil pak v pátek Stoltenberg před začátkem zasedání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu.

Zdůraznil přitom, že klíčová je nyní koordinace dodávek dalších zbraní pro Kyjev. „Tohle je nyní opotřebovávací válka a opotřebovávací válka se mění ve válku logistickou,“ řekl Stoltenberg.

Zelenskyj v Kyjevě vybídl státy NATO, aby pozvánku ke vstupu do aliance Ukrajina dostala co nejdříve. Západní lídři vesměs ukrajinskému členství vyjadřují podporu, ale jedním dechem zdůrazňují, že to v době probíhajícího konfliktu není na pořadu dne. Otázka se zřejmě bude řešit i na červencovém summitu NATO ve Vilniusu, kam Stoltenberg Zelenského pozval.

Ukrajina ve finančním smyslu neexistuje, řekl Orbán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám