Hlavní obsah

Maďarsko je jako jediná západní země pro mír na Ukrajině, tvrdí ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko je podle tamního ministra zahraničí jedinou zemí západního světa, která je pro nastolení míru na Ukrajině. Řekl to na setkání bezpečnostního fóra v Jordánsku. Ze zemí EU je přitom Maďarsko nejbližším spojencem Ruska, které válku proti Ukrajině začalo a pokouší se přivlastnit si její území v rozporu s mezinárodním právem.

Foto: Facebook, Novinky

Péter Szijjártó

Článek

„Maďarsko je prakticky jedinou zemí v Evropě, a dokonce na celé západní polokouli, která se v otázce války na Ukrajině vyslovuje pro mír, zatímco většina používá eskalační rétoriku,“ řekl ve středu v Jordánsku maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó.

V projevu na úvodní panelové diskusi ammánského bezpečnostního fóra ministr zdůraznil, že ačkoli je rusko-ukrajinská válka regionálním ozbrojeným konfliktem, má vážné negativní důsledky pro celý svět, včetně první skutečné globální energetické krize a vznikající potravinové krize.

Szijjartó nicméně neřekl ani slovo o tom, jak by si takový mír představoval, jaké by měly být jeho podmínky, a nezmínil se ani o tom, kdo je v konfliktu agresorem. Maďarsko je přitom jednou z mála západních zemí, které Ukrajinu nepodporují dodávkami zbraní. Neumožňuje ani jejich dopravu přes své území.

Ruská válka proti Ukrajině přitom připravila desítky tisíc lidí o život a vyvolala největší konfrontaci se Západem od kubánské raketové krize v roce 1962, kdy se velmoci za studené války nejvíce přiblížily jadernému konfliktu.

Szijjartó to ve svém vystoupení nezmínil, jen poukazoval na nepříjemnosti, které válka způsobuje Maďarsku, jež jako soused Ukrajiny přijímá tamní válečné uprchlíky.

KOMENTÁŘ: Bez dodávek zbraní by na Ukrajině nastal mír. Ruský mír – Alex Švamberk

Komentáře

Szijjartó nedávno navštívil Moskvu, aby u Gazpromu vyjednal pro Budapešť odložení splátek za plyn, který země odebírá na základě přímé smlouvy.

Sankce nefungují, přesvědčuje maďarský ministr

Ministr, jehož země je nyní energeticky závislá na vůli Kremlu, také kritizoval protiruské sankce. Podle něj nesplnily sliby, neukončily válku a nesrazily ruskou ekonomiku na kolena. „Místo toho vedly sankce ke stále brutálnějším bojům, energetické krizi v Evropě a nebetyčně vysokým cenám,“ řekl.

Jako příklad Szijjártó uvedl, že loni Maďarsko utratilo za dovoz energie sedm miliard eur (170 mld. Kč), zatímco letos 19 miliard eur (461 mld. Kč) a příští rok se má částka vyšplhat na 29 miliard eur (704 mld. Kč). Maďarsko přitom trvá na tom, že dlouhodobá smlouva s Ruskem je pro něj výhodná.

Szijjátró také zdůraznil, že negativní důsledky současné krize jsou nebezpečné zejména pro regiony, které jsou již tak nestabilní, protože zhoršení životních podmínek vede k rychlejšímu šíření extremistických ideologií a vzplanutí násilí.

Regionální ozbrojené konflikty je podle něj potřeba co nejdříve ukončit, protože čím více jich bude souběžně probíhat, tím větší bude riziko další světové války, tvrdí ministr bez dalších detailů. Zdůraznil, že další vyhrocení situace na Ukrajině by mohlo snadno vést k nekontrolovatelnému konfliktu.

Ukrajina, která v poslední době podniká úspěšné protiútoky, odmítá jakékoliv územní ústupky Rusku a konec války spatřuje v kompletním stažení ruských vojsk a navrácení celé oblasti Donbasu i okupovaného poloostrova Krym. V opačném případě varuje před precedentem, podle kterého by si napříště kterákoliv země mohla násilím přivlastnit území menšího souseda.

Orbán nechal Maďarsko oblepit protibruselskými plakáty s bombou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám