Hlavní obsah

Rekordní počet obětí covidu v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku v pondělí zaznamenali rekordní denní počet 780 obětí z řad nakažených koronavirem, o 70 více než o den dříve, uvedl štáb pro boj s koronavirem podle agentury TASS. Odhaleno bylo dalších 24 702 nakažených. Jejich počet sice překročil 9. července 25 000, ale od té doby nestoupá.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Zdravotník v ochranném oděvu doprovází starší ženu nakaženou koronavirem do nemocnice Kommunarka

Článek

Počty obětí v Rusku výrazně stoupají od půlky června, 24. června bylo zaznamenáno 586 obětí za den, což bylo nejvíce za půl roku. Mrtvých ale přibývalo, 6. července poprvé padla hranice 700 lidí, když bylo evidováno 726 mrtvých, a od té doby počet obětí nikdy neklesl pod 700 za den.

V Rusku podle štábu pro boj proti koronaviru zemřelo už 144 492 nakažených, údaj ale uvádí pouze oběti z lidí, kteří měli pozitivní test na SARS-CoV-2. To podle něj znamená, že smrtnost stoupla na 2,42 procenta.

Sputniky jste nedodali, vraťte nám peníze, vystartovala Guatemala po Rusku

Koronavirus

Ruský statistický úřad Rosstat, který započítává i zemřelé, kteří nebyli před smrtí testovaní, uvedl, že mezi loňským dubnem a letošním květnem zemřelo 290 000 osob. Od té doby přibyly další oběti, za květen to bylo dalších 18 tisíc. Agentura Reuters informovala 9. července na základě vlastních výpočtů, že obětí bude 428 000. To by Rusko v absolutním počtu obětí podle tabulky univerzity Johnse Hopkinse řadilo na třetí místo za USA s 607 000 oběťmi a Brazílii s více než 534 000 mrtvými, ale před Indii, která eviduje 409 000 mrtvých.

Rusko čelí alarmující vlně covidu, přitom teprve začalo s druhými dávkami

Evropa

Nejvíc nově nakažených, 4991, připadá na Moskvu, kde se však už situace stabilizuje. V půlce června tam evidovali denně přes 6000 nových případů a tato hranice byla v metropoli překročena ještě minulý týden. Aktuálně se s koronavirem v Ruské federaci léčí 452 469 osob, celkem se jich v zemi nakazilo už 5 236 214.

Novou vlnu epidemie spustila indická varianta delta, na kterou nyní připadají dvě třetiny případů, uvedly ruské úřady. Problémem je však malá proočkovanost a nechuť dodržovat protikoronavirová opatření, uvedl list The Financial Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám