Hlavní obsah

Litva má obavy z wagnerovců v Bělorusku. Německo jí pošle robustní vojenskou brigádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Německo rozmístí v Litvě natrvalo čtyři tisíce svých vojáků. V pondělí to během návštěvy ve Vilniusu oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius s tím, že je nutné posílit východní křídlo Severoatlantické aliance (NATO). Posílení přítomnosti NATO ve své zemi se v neděli dožadoval litevský prezident Gitanas Nausėda. Odůvodnil to očekávanou přítomností šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina v sousedním Bělorusku.

Foto: Reinhardt Daniel, ČTK

Německý ministr obrany Boris Pistorius a v pozadí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Německo je připraveno natrvalo dislokovat v Litvě robustní brigádu,“ řekl Pistorius podle serveru Focus. Předpokladem je, že hostitelská země k tomu vytvoří potřebnou infrastrukturu jak pro ubytování příslušníků bundeswehru, tak pro jejich výcvik.

Dislokace čtyř tisíc vojáků je v přepočtu na obyvatele, jako kdyby některá země v Česku dislokovala téměř 15 300 vojáků.

Spolková vláda před rokem v reakci na ruskou agresi proti Ukrajině oznámila, že bude udržovat jednu bojovou brigádu v pohotovosti pro případ, že by se Litva stala cílem agrese.

Dosud ale nebylo jasné, zda tento kontingent má být v pobaltské zemi trvale. Litevská vláda o to velmi usilovala, zatímco kabinet v Berlíně zastával k trvalé dislokaci zdrženlivější postoj. Nyní Německo podle Pistoriuse vyjádřilo jasný souhlas.

Spolková republika má v Litvě od roku 2017 zatím pár stovek vojáků. Rozmístěni jsou poblíž obce Rukla na řece Neris jako součást kontingentu NATO o síle 1600 mužů.

Nejasné Prigožinovy plány

Po posílení přítomnosti NATO ve své zemi se ještě před Pistoriusovou návštěvou ve Vilniusu dožadoval litevský prezident Gitanas Nausėda. Odůvodnil to očekávanou přítomností šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina v sousedním Bělorusku. Litva navíc sousedí na jihozápadě s ruskou Kaliningradskou oblastí.

Podle britského listu The Guardian Nausėda slíbil, že Litva vyčlení potřebné množství prostředků včetně dodatečných financí pro posílení své zahraniční rozvědky.

„Jestliže Prigožin nebo část jeho skupiny Wagner skončí v Bělorusku s nejasnými plány a nejasnými záměry, bude to znamenat, že musíme dále posilovat bezpečnost naší východní hranice,“ prohlásil Nausėda po zasedání litevské bezpečnostní rady.

Litevská metropole Vilnius se 11. a 12. července stane místem summitu NATO.

Senátoři USA chtějí v případě jaderného útoku na Ukrajinu aktivovat článek 5 NATO

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám