Hlavní obsah

Senátoři USA chtějí v případě jaderného útoku na Ukrajinu aktivovat článek 5 NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva američtí senátoři (republikán Lindsey Graham a demokrat Richard Blumenthal) vypracovali návrh rezoluce, na jejímž základě by měly Spojené státy v případě použití jaderných zbraní Ruskem nebo jeho útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu, který by vedl k úniku radiace, žádat aktivaci článku 5 smlouvy o kolektivní obraně NATO.

Foto: Profimedia.cz

Lindsey Graham

Článek

„Představujeme tu (návrh) rezoluce, která říká, že pokud Rusko nebo Bělorusko odpálí jaderné zařízení na Ukrajině ve snaze zastavit protiofenzivu nebo zlomit ukrajinský lid, měl by takový útok být považovaný za útok na NATO,“ oznámil Graham na tiskové konferenci.

Odpálení jaderného zařízení na Ukrajině (včetně záměrného poškození Rusy okupované jaderné elektrárny) by podle něj vedlo k zamoření značné části Evropy včetně amerických spojenců v NATO. A právě to by mělo stačit k aktivaci článku 5 Washingtonské smlouvy, na které stojí Severoatlantická aliance a její kolektivní obrana.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Článek 5 v mušketýrském duchu jeden za všechny a všichni za jednoho říká, že ozbrojený útok na jakéhokoliv člena NATO bude považován za útok proti všem.

Aby mohl být článek 5 aktivován, musí existovat důkazy, že útok na území postiženého státu skutečně pochází ze zahraničí. Dotčený stát pak požádá o uplatnění článku 5. Žádost posoudí Severoatlantická rada, ve které každý z členů reprezentuje jeden jeho zástupce (v případě ČR velvyslanec Jakub Landovský). Tato rada rozhoduje jednomyslně, ale to neznamená, že se do případné odpovědi musí zapojit všechny členské státy.

Každá členská země pak podnikne společnou nebo individuální akci, kterou považuje za nutnou k udržení bezpečnosti na území NATO. Článek tedy dává účastníkům široký prostor k tomu, jaké síly využít a v jaké míře. Neznamená to automaticky vstup zemí NATO do ozbrojeného konfliktu.

Zelenskyj varuje svět: Rusové zvažují teroristický útok na Záporožskou elektrárnu s únikem radiace

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám