Hlavní obsah

Lipavský navštívil Izrael. Ze země veze do vlasti 34 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) navštívil v úterý Izrael, který od soboty čelí útoku radikální islamistické skupiny Hamás. Setkal se tam se svým protějškem Elim Kohenem. Do země přicestoval jako první západní politik od vypuknutí konfliktu. Do Česka s ním speciálem letí do vlasti i 34 Čechů.

Foto: X/Jan Lipavský

Odlet českého speciálu z Izraele

Článek

„Právě odlétám z Izraele, kde jsem vyjádřil podporu svému protějšku Eli Kohenovi a prezidentu Jicchaku Herzogovi. Vezu domů plné letadlo Čechů, kteří v zemi kvůli bezpečnostnímu riziku uvázli. Další pomoc na MZV intenzivně řešíme,“ napsal ministr na sociální síti X.

Lipavský se od pondělí účastnil zasedání ministrů Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu v Ománu. Izrael navštívil v úterý cestou zpět. Jeho cesta byla do poslední chvíle utajovaná z bezpečnostních důvodů.

Ze země s Lipavským letí ve vládním letadle 34 Čechů, kteří v zemi uvázli kvůli útokům.

Ministr svému protějšku Eli Kohenovi přednesl nabídku pomoci. Zatím však není jasné, zda se izraelská strana na Česko obrátí s konkrétními požadavky.

O návštěvě jako první na sociální síti X informoval izraelský novinář Amichai Stein. Podle videozáznamu, který novinář sdílel, se šéf české diplomacie setkal také s vnučkou 85leté ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy.

„Izrael a jeho občané se ocitli v bezprecedentní situaci. Svojí návštěvou jsem chtěl potvrdit, že Česko plně stojí za Izraelem. Západ je v této podpoře jednotný, ohavné teroristické činy, které připravily o život tisíce nevinných lidí, nemají v demokratické společnosti místo. Izrael je jedním z nás, útoky a únosy, které teroristé z Hamásu rozpoutali, jsou útokem na nás všechny,“ zdůraznil v tiskové zprávě Lipavský.

Fiala: Návštěva je důležitá

Za gesto Lipavskému na sociálních sítích poděkoval premiér Petr Fiala (ODS). „Návštěva je důležitá proto, abychom dali našim izraelským přátelům v těžkých časech jasně najevo, že je podporujeme a stojíme při nich,“ zdůraznil premiér.

Návštěvu ocenilo i izraelské velvyslanectví v Česku. „Český ministr zahraničí Jan Lipavský je v Izraeli. Jako vůbec první ministr zahraničí, který Izrael navštívil od teroristického útoku Hamásu,“ děkovalo mu na sítích.

Skupina Hamás zaútočila na Izrael v sobotu brzy ráno z palestinského Pásma Gazy. Útok si vyžádal přes 1000 izraelských obětí, vojáků i civilistů. Desítky lidí extremisté unesli do Pásma Gazy.

Přesun ambasády do Jeruzaléma není podle Lipavského na pořadu dne

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám