Hlavní obsah

Přesun ambasády do Jeruzaléma není podle Lipavského na pořadu dne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro přestěhování ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma nejsou v tuto chvíli splněny základní podmínky, odmítl v úterý ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten je za tuto otázku odpovědný. Šéfové stran, které jsou ve Sněmovně, po takovém kroku přitom většinově volají.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

Téma přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma začalo na tuzemské politické scéně opětovně rezonovat v souvislosti s rozsáhlými útoky palestinských teroristů v minulých dnech.

Podle ministra zahraničí by byl přesun českého zastoupení v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Dále poukázal na to, že by takový krok nebyl v souladu s jednotným postojem Evropské unie.

V nynější bezpečnostně rozbouřené době navíc Lipavský nepovažuje za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu.

Evropská komise couvla. Platby Palestincům nezastavila, jen je přezkoumá

Evropa

„Za takové situace bych nedovedl garantovat bezpečnost českých zastupitelských úřadů, jejich zaměstnanců, rodinných příslušníků či jiných českých občanů pobývajících v zemích s obyvatelstvem radikálně odmítajícím tuto myšlenku,“ zdůraznil ministr.

Fiala: Přesun ambasády je žádoucí

Šéfové parlamentních stran ale po takovém kroku volají. A to v čele s premiérem a předsedou ODS Petrem Fialou. „Osobně dlouhodobě podporuji přesun české ambasády do Jeruzaléma. Jsem přesvědčen, že v současné době by to byl žádoucí krok,“ napsal na sociální sítí X předseda vlády. Zdůraznil, že o konkrétním postupu bude chtít jednat s koaličními partnery.

Podobně odhodlaně mluví i šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Tento krok jako lidovci dlouhodobě podporujeme. Pokud s takovým postupem bude souhlasit i izraelská strana, budu rád, když tuto změnu provedeme, jakmile to bude možné,“ řekl Novinkám.

Vládní TOP 09 a hnutí STAN jsou ke kroku opatrnější. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Novinkám napsala, že přesun „v principu podporují“.

„Již v roce 2019 jsme podpořili usnesení, které vyzývalo vládu Andreje Babiše k iniciaci jednání o společném přesunu velvyslanectví zemí V4 do Jeruzaléma (poslanci hnutí ANO bohužel většinově nepodpořili toto usnesení). ČR de facto uznává Jeruzalém jako hlavní město Státu Izrael a má tam i svou diplomatickou přítomnost. Přesun velvyslanectví je navazujícím krokem,“ uvedla Pekarová Adamová.

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan pouze sdělil, že prioritou je pro něj teď ochrana civilistů, případně revize plateb, které směřují do Palestiny, k níž v pondělí EU přistoupila.

„Ve věci přesunu ambasády respektuji názor ministra zahraničních věcí. Naše podpora Izraeli je i bez toho, že bychom právě teď k takovému kroku sáhli, jednoznačná a nezpochybnitelná,“ řekl redakci Rakušan.

ANO změnilo názor

S přesunem ambasády souhlasí i obě opoziční hnutí. „Podporujeme to dlouhodobě,“ zdůraznil Novinkám předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

„Hnutí ANO vždy podporovalo přesun velvyslanectví ČR do Jeruzaléma. S ohledem na teroristické útoky hnutí Hamás vyzýváme kabinet Petra Fialy, aby učinili všechny kroky pro přestěhování ambasády. Bude to současně i konkrétní gesto, kterým v této době podpoříme Izrael,“ napsal na sociální sítě i první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Tvrzení, že ANO krok vždy podporovalo, je ale v rozporu s výroky předsedy hnutí Andreje Babiše. Ten v roce 2017 uvedl, že s návrhem na přesun ambasády nesouhlasí. Tehdy upozorňoval, že „není třeba na Blízkém východě vytvářet další napětí“.

Sněmovna projedná návrh usnesení

Návrh usnesení k útoku radikální islamistické skupiny Hamás na Izrael projedná v úterý odpoledne Sněmovna. Obsah návrhu ale zatím není jasný. Není tedy zřejmé, zda bude zahrnovat i výzvu k přesunu českého velvyslanectví. V úvodu schůze zákonodárci uctí oběti agrese minutou ticha.

Podle zákona o zahraniční službě má kompetenci přesouvat a rušit zastupitelské úřady ministr zahraničí. V minulosti se za přesun ambasády zasazoval tehdejší prezident Miloš Zeman.

Hamás vyzval na pátek ke „generální mobilizaci“ muslimů po celém světě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám