Hlavní obsah

Lipavský: Návštěva maďarského ministra zahraničí v Moskvě je skandální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil za skandální, že se jeho maďarský kolega Péter Szijjártó zúčastnil energetického fóra v Moskvě. Nechyběli na něm lidé ze sankčního seznamu Evropské unie.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český ministr zahraničí Jan Lipavský při českém předsednictví v Radě EU

Článek

Szijjártó na fóru mimo jiné řekl, že Maďarsko má stále zájem na pokračování energetické spolupráce s Moskvou. „Přijde mi naprosto skandální, že jede na konferenci, kde jsou lidé ze sankčního seznamu Evropské unie,“ řekl Lipavský.

„Maďarsko je podle mě zčásti obětí svých vztahů s Ruskou federací. Představa, že s nimi postaví jadernou elektrárnu, mi nepřijde realistická,“ dodal.

Jaderná elektrárna Paks pokrývá zhruba polovinu spotřeby energie v Maďarsku. Její dva nové bloky má postavit ruská státní společnost pro jadernou energetiku Rosatom.

Budapešť se delší dobu vyjadřuje kriticky k protiruským sankcím.

Foto: Péter Szijjártó / Facebook

Sergej Lavrov a Péter Szijjártó

Szijjártó odletěl do Moskvy ve středu večer krátce po skončení neformálního summitu Evropské unie v Praze. Maďarský ministr ještě večer v Moskvě uvedl, že dosáhl dohody s ruským energetickým gigantem Gazpromem o odložení plateb za ruský plyn.

„Za účelem zlepšení finančních podmínek podepíše generální ředitel Gazpromu ve čtvrtek dohodu o odložené platbě, aby se naše platební podmínky staly příznivějšími,“ uvedl Szijjártó.

Maďarsko přitom dlouhodobě tvrdí, že smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu jsou pro zemi výhodné.

Maďarsko tají ceny, za které kupuje ruský plyn. Zřejmě nejsou až tak nízké

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám