Hlavní obsah

Maďarsko tají ceny, za které kupuje ruský plyn. Zřejmě nejsou až tak nízké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Praha

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó vyjednal letos v Moskvě zvýšené dodávky zemního plynu do Maďarska. Cena, za kterou Budapešť plyn nakupuje, je však utajená. Maďarský deník Népszava tvrdí, že důvodem utajení je možná fakt, že Budapešť nakupuje plyn za vyšší cenu, než je ta tržní, za kterou nakupují plyn ostatní státy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Na otázku novinářů, zda Maďarsko nakonec nenakupuje plyn za vyšší cenu než ostatní státy Evropské unie, měl Szijjártó reagovat slovy, že neví, za kolik nakupují plyn ostatní unijní státy. „Informaci, že my nakupujeme plyn nejdráž, považuji za zavádějící,“ konstatoval šéf maďarské diplomacie.

Odborník na energetiku Attila Holoda pro televizi ATV řekl, že veřejnost se asi nikdy nedozví, za kolik vlastně Maďarsko plyn z Ruska nakupuje. „Obchodování s plynem má na starosti energetická společnost MVM a ceny nejsou veřejné,“ konstatoval Holoda. MVM je státní firma.

Výhodný nákup?

Vláda premiéra Viktora Orbána dlouhodobě tvrdí, že plyn nakupuje výhodně a s Gazpromem má dlouhodobou smlouvu. Po útoku Ruska na Ukrajinu se však ceny plynu výrazně zvýšily.

Pokud sankce EU proti Rusku budou zahrnovat energetiku, Maďarsko do nich hodí vidle

Zahraniční

Podle maďarských údajů se v roce 2020 pohybovala cena plynu za metr krychlový na úrovni 40 forintů (2,30 koruny), loni se cena dostala na úroveň 188 forintů (11 korun) a například letos v květnu nakupovalo Maďarsko plyn za 475 forintů (28 korun). Jaká je cena nyní, není jasné. Tržní cena zemního plynu na burze je v současnosti v přepočtu asi 46 korun za metr krychlový.

„My jsme si dlouho mysleli, že Maďarsko má kontrakt na nízké ceny plynu od Ruska, ale dneska, když se podíváte na ekonomickou situaci Maďarska, tak ono má obrovské ekonomické problémy, protože za plyn platí strašně moc a nevydělá si na něj z exportu,“ uvedla ve čtvrtek v České televizi bývalá zástupkyně ČR ve Světové bance, ekonomka Jana Matesová. Reagovala tak na výzvy, aby ČR uzavřela smlouvu o dodávkách plynu přímo s Ruskem.

Do Maďarska proudí více plynu z Ruska

Szijjártó v červenci v Moskvě jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem o zvýšení dodávek plynu o dalších 700 milionů metrů krychlových ročně nad rámec existující dlouhodobé smlouvy.

Agentura Reuters uvádí, že Gazprom od minulého měsíce začal posílat do Maďarska více suroviny plynovodem Turkstream, který vede přes území Bulharska a Srbska. Provozovatel tohoto plynovodu ale upozornil, že kvůli sankcím Evropské unie mu byla odebrána licence, což mu brání v provádění údržby a oprav. Hrozí tak odstávka, která může dále prohloubit evropskou energetickou krizi.

Hrozí zastavení dodávek přes klíčový plynovod z Ruska na Balkán

Evropa

Podle šéfa maďarské diplomacie jde navrhovaný strop pro ceny ruského plynu proti evropským i maďarským zájmům. Budapešť upozornila, že Rusko by kvůli cenovému limitu okamžitě zastavilo dodávky plynu do Evropy.

„Pokud by toto omezení bylo uvaleno pouze na ruský plyn, vedlo by to okamžitému ukončení dodávek. Na to člověk nepotřebuje Nobelovu cenu, aby to pochopil,“ uvedl Szijjártó na sociální síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám