Hlavní obsah

Lipavský: Česko energetické smlouvy s Katarem uzavírat nebude, je to věc soukromníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika energetické smlouvy s Katarem uzavírat nebude, řekl po jednání s tamním ministrem zahraničí šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Takový úkol přísluší podle něj soukromým společnostem, diplomacie pro to zajišťuje stabilní prostředí. Tématem rozhovoru byla i Ukrajina a „lehce“ se podle Lipavského dotkli i problémů kolem mistrovství světa ve fotbale, které Katar hostí za měsíc.

Foto: MZV ČR

Ministr zahraničí Lipavský na jednání se svým protějškem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Bavíme se o příští zimě, přespříští zimě, ne té nastávající. Česká republika energetické smlouvy uzavírat nebude, od toho máme soukromé společnosti, které dodávají energetické suroviny na český trh. Není to o tom, že bych do Kataru přijížděl s tím, že mám přivést loď s LNG, to je otázka pro byznys. Je ale potřeba vytvářet rámec vzájemného porozumění, a tam jsme udělali významný pokrok,“ uvedl po jednání Lipavský.

Velvyslanec: Katarský emír odletěl z Prahy spokojený

Zahraniční

Ministr si už před cestou pochvaloval, že se česko-katarské vztahy v poslední době zlepšují. Podle něj je hlavním cílem diplomacie nyní „vytvořit stabilní prostředí, aby se daly plánovat nějaké byznysové investice“.

„Mistrovství světa jsme se jen dotkli“

Katar ani ne za měsíc hostí fotbalové mistrovství světa. V Dauhá, kde se nachází většina stadionů, ale přípravy ještě zdaleka nekončí. Téměř v každé ulici jsou vidět polopostavené chodníky, díry v zemi a rozestavěné zázemí pro fanoušky.

V roce 2021 uvedl britský list Guardian, že od momentu, kdy bylo Kataru uděleno pořadatelství, zemřelo v zemi přes 6500 dělníků, zejména z Indie, Pákistánu, Bangladéše a Srí Lanky. Fotbalová asociace FIFA je pod tlakem, aby veřejně přispěla do fondu pro pozůstalé po dělnících, kteří zemřeli při budování fotbalových stadionů.

Na dotaz, zda téma lidských práv na jednání se svým protějškem otevřel, Lipavský odpověděl: „My jsme diskutovali otázku mistrovství světa, a vlastně jsme se toho jenom lehce dotkli. Na druhou stranu si uvědomme, že Katar udělal z pohledu tohoto regionu významné kroky z hlediska pracovního práva právě díky tomu, že se tu to mistrovství bude konat.“

Katar na straně Ukrajiny

Dobrou zprávou podle Lipavského je, že se postoj Kataru v otázce ruské agrese na Ukrajině shoduje s tím, který zastává Evropská unie.

„Zdůrazňoval jsem, že ruská agrese proti Ukrajině je něco bezprecedentního, co ohrožuje mezinárodní řad, stabilitu mezinárodního řádu. V tom se s katarskou stranou velmi shodujeme,“ řekl český ministr.

Katarský emír Putinovi: Jsem hrdý na vztah s Ruskem

Zahraniční

Katar v březnu hlasoval pro rezoluci Valného shromáždění OSN odsuzující ruskou agresi a požadující kompletní stažení vojsk z území suverénní Ukrajiny. V říjnu pak svoji pozici zopakoval při hlasování o odsouzení anexe.

Lipavský ve středu formálně otevřel historicky první českou ambasádu v Kataru. Nyní prozradil, že přípravy na reciproční krok nabraly na intenzitě: „Katar vyslal do Prahy technický tým, který bude připravovat ambasádu. Na začátku příštího roku bude katarská strana hledat, kdo by zastupoval Katar na úrovni velvyslance v České republice.“

Česko posouvá vztahy s Katarem, Lipavský otevřel ambasádu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám