Hlavní obsah

Letecké záběry: „Devadesát procent ostrova je pryč.“ Spoušť po hurikánu Ian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Letecké záběry odhalily spoušť, kterou za sebou na Floridě zanechal hurikán Ian. Přes dva a půl milionu lidí zůstává bez proudu, obětí je zatím potvrzeno 19. Zkázou prošlo zejména ostrovní město Fort Myers Beach, z něhož jsou záběry pořízeny. Podle radního je 90 procent města pryč.

Následky hurikánu Ian na FloriděVideo: Reuters

 
Článek

Lodě z přístavu odvál hurikán na souš, zničené jsou bezmála všechny domy v okolí. Takový obrázek je k vidění na Floridě, kterou se přehnal hurikán Ian. Podle prezidenta Joea Bidena může být nejsmrtelnější v historii státu, ačkoli obětí je zatím oficiálně 19.

„Máme ale zprávy o tom, že může jít o značné ztráty na životech,“ uvedl ve čtvrtek americký prezident s tím, že počet obětí může nadále stoupat.

USA zasáhl „hurikán století“ Ian

Zahraniční

Guvernér státu Florida Ron DeSantis řekl, že hurikán Ian zničil kritickou infrastrukturu a domy. Státu zanechal „enormní množství práce“ na obnově.

Ian téměř zcela zdevastoval město Fort Myers Beach. „Řekl bych, že devadesát procent ostrova je zcela pryč. Pokud nebydlíte ve výškové budově nebo novějším betonovém domě, který je postaven podle dnešních norem, je váš dům v podstatě pryč,“ konstatoval radní města Dan Allers.

Zem se slehla především po domech u pláže. Místo nich zůstaly v zemi pouze díry naplněné vodou.

Někteří obyvatelé města měli podle Allerse problém dostat se do vyšší nadmořské výšky. „Slyšel jsem o lidech, kteří se zavřeli do lednic a plavili se s nimi do dalších domů,“ vyprávěl Allers pro CNN.

Hurikán Ian se v noci na pátek přesunul z Floridy směrem k Severní Karolíně. Tu by měl podle meteorologů zasáhnout v pátek kolem poledne, tedy k večeru SEČ. Pevniny by měl dosáhnout za přílivu, což může zvýšit počet bouřek a přívalových dešťů. Například v Charlestonu, který je obzvlášť náchylný k záplavám, je nejvyšší příliv v 11:41.

Reklama

Výběr článků

Načítám