Hlavní obsah

Lepší, když to ani nenavrhnou. Maďarsko dál odmítá unijní financování vývozu zbraní na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do doby, než ukrajinské úřady neodstraní největší maďarskou banku OTP ze seznamu mezinárodních sponzorů války, Maďarsko odmítá financování vývozu zbraní na Ukrajinu ze strany Evropské unie (EU). V úterý to opětovně zdůraznil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Maďarska Péter Szijjártó

Článek

Šéf maďarské diplomacie konstatoval, že Maďarsko nepodpoří výplatu 500 milionů eur (11,9 miliardy korun) z Evropského mírového nástroje (EPF), podobně o tom mluvil už koncem června.

„Je lepší, pokud ani nepřijdou s žádným návrhem na financování dalších dodávek zbraní,“ poznamenal nyní Szijjártó.

Ukrajinská národní agentura pro prevenci korupce umístila začátkem května 2023 maďarskou banku OTP na seznam sponzorů války s tím, že přítomnost této banky v Rusku i po invazi na Ukrajinu je jasným důkazem podporování války.

Maďarsko zablokovalo ostatním zemím EU peníze na bezpečnost

Ekonomika

„Je pobuřující, nepřijatelné a skandální, že ukrajinské úřady zařadily největší maďarskou banku na tento seznam na základě lživých a směšných důvodů,“ řekl Szijjártó. „Je směšný argument, že OTP uznala Doněckou a Luhanskou lidovou republiku. Jak vůbec mohou něco takového říct?“ položil otázku maďarský ministr.

Kyjev podle Szijjártóa tvrdí, že banka OTP působí i na okupovaném ukrajinském území. „Pak ale vyšlo najevo, že OTP má jednu pobočku v obci stejného jména, které se však nachází na území Ruské federace asi 150 kilometrů od ukrajinské hranice. Na základě takovýchto směšných argumentů zařadili OTP do seznamu sponzorů války,“ uvedl Szijjártó.

„V ruském bankovním sektoru představují aktivity banky OTP necelé jedno procento a Ukrajinci lžou, že OTP hraje rozhodující roli ve financování ruského hospodářství,“ dodal šéf maďarské diplomacie.

„Všechno je to bla bla bla…“ Ukrajinský ministr zahraničí už nechce vyvracet Orbánovy argumenty

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám