Hlavní obsah

Maďarsko zablokovalo ostatním zemím EU peníze na bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko nepodpořilo výplatu další tranše peněz na podporu bezpečnosti členských států, uvedl v pondělí maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Jde asi o 500 milionů eur (11,8 miliardy korun) z Evropského mírového nástroje (EPF). Szijjártó uvedl, že je to kvůli tomu, že Ukrajina vede maďarskou banku OTP na svém seznamu sponzorů války.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Článek

Maďarsko zablokovalo výplatu těchto peněz už v květnu, přičemž důvody má pro to stejné jako před měsícem.

„Už dříve jsme jasně řekli, že jsme ochotni toto (výplatu peněz) podpořit pouze v případě, pokud ukrajinské orgány ukončí současný směšný a lživý stav, na jehož základě je OTP, největší maďarská banka, na seznamu mezinárodních sponzorů války,“ řekl v pondělí Szijjártó. Své prohlášení sdílel i na svém facebooku.

Maďarský ministr zahraničí opětovně zdůraznil, že Budapešť je za mírové řešení konfliktu. „Místo prosazování vojenského řešení, by se mělo dát důraz na mírové řešení,“ dodal.

EPF je fond fungující od roku 2021. Tento mimorozpočtový prostředek má posílit schopnost EU předcházet konfliktům a zajistit mír a mezinárodní bezpečnost.

Země EU se v pondělí shodly, že do něj přidají další 3,5 miliardy eur (83 miliard korun). Celkový objem EPF by tak měl stoupnout na přibližně 12 miliard eur. Evropský blok od loňského vpádu ruských vojsk na Ukrajinu uvolnil na financování zbraní pro bránící se zemi z EPF sedm půlmiliardových plateb. Schválení osmé zatím také blokuje Maďarsko.

Další dvě miliardy mají putovat na financování dělostřelecké munice. Zásobování Ukrajiny tak již téměř vyčerpalo původní objem fondu, který byl před válkou plánován na celé víceleté rozpočtové období do roku 2027. Členské země by na navýšení měly přispět poměrnými částkami v závislosti na výkonu jejich ekonomiky.

Maďarsko drží v izolaci 11 ukrajinských zajatců vyvezených z Ruska, tvrdí Kyjev

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám