Hlavní obsah

Lavrov opět zářil. V New Yorku s ním jednal maďarský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory výzvě Evropské unie, že dvoustranná jednání s Ruskem jsou za současné situace nesmyslná, maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v New Yorku jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. „Mír bez vzájemného dialogu nebude,“ odůvodnil svůj krok šéf maďarské diplomacie.

Foto: Péter Szijjártó / Facebook

Sergej Lavrov a Péter Szijjártó v New Yorku

Článek

Lavrov se v New Yorku zúčastnil zasedání Rady bezpečnosti OSN, ale kromě maďarského ministra zahraničí nevedl žádná další jednání s evropskými politiky. Není proto náhoda, že při setkání se Szijjártóem Lavrov neskrýval radost, že nezůstal zcela izolovaný a široce se usmíval.

Maďarsko se zeptá občanů na protiruské sankce. Chce uspořádat „národní konzultaci“

Zahraniční

Szijjártó po jednání vyjádřil lítost, že se s Lavrovem nesetkal žádný další evropský politik.

„Domnívám se, že bez vzájemného dialogu mír nebude. Pokud v nejbližším období nezačnou mírová jednání, svět bude čelit ještě vážnějším následkům. Těm by bylo dobré se vyhnout,“ uvedl Szijjártó.

Rusko už od února útočí na Ukrajině, jejíž část okupuje, přičemž zabíjí i civilisty a ničí civilní infrastrukturu. Přesto maďarský premiér Viktor Orbán vyzval tento týden ke zrušení protiruských sankcí do konce roku 2022.

Lavrov obvinil svět z propagandy a odešel z jednání Rady bezpečnosti OSN

Válka na Ukrajině

Orbán vyjádřil přesvědčení, že ceny energií by po ukončení sankcí klesly, snížila by se inflace, evropské hospodářství by nabralo na síle a vyhnulo by se hrozící recesi.

Maďarsko dlouhodobě zastává vůči Rusku ze zemí Evropské unie nejsmířlivější postoj.

Hanba, jak mohou být v EU? Maďarský ministr vedle rozzářeného Lavrova pobouřil

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám