Hlavní obsah

Lavrov obvinil svět z propagandy a odešel z jednání Rady bezpečnosti OSN

S dlouhým projevem plným odmítnutí odpovědnosti za válečné zločiny na Ukrajině vystoupil ve čtvrtek na jednání Rady bezpečnosti OSN ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Obvinil Západ z rusofobního chování a zopakoval, že takzvaná „speciální vojenská operace“ byla nevyhnutelná. Snahy o mezinárodní vyšetřování válečných zločinů označil za propagandu. Po přečtení projevu se sebral a ze sálu odešel.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov opustil jednání Rady bezpečnosti OSN.

Článek

Lavrov na zasedání dorazil zhruba s devadesátiminutovým zpožděním. Do New Yorku přitom přijel už ve středu, jak informovala ruská státní agentura TASS.

V projevu opakoval tvrzení Kremlu o neonacistech a rusofobech na Ukrajině. Mimo jiné tvrdil, že se v této zemi pálí knihy jako za nacistického Německa či že Ukrajina podniká zákroky proti „disidentům“, přičemž hovořil o blokování vysílání ruských televizních stanic.

Lavrov nezapomněl zopakovat svou propagandistickou mantru, tedy že Západ na Ukrajinu pumpuje zbraně ve snaze protáhnout boje a oslabit Rusko. V této souvislosti ministr hovořil o „vojenské mašinérii kolektivního Západu“ a stěžoval si, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je cynik, když tyto moderní zbraně chválí.

Lipavský v Radě bezpečnosti OSN: Nesete globální odpovědnost. Jednejte!

Zahraniční

Lavrov explicitně uvedl, že „státy, které zásobují Ukrajinu zbraněmi a cvičí její vojáky…“, mají „zřejmý“ cíl, a to „vyčerpat a oslabit Rusko“. Dodal, že přímé zapojení „kolektivního Západu“ z nich činí stranu konfliktu.

Mezinárodní vyšetřování je propaganda, tvrdí Lavrov

„Zaznamenali jsme také zvýšenou aktivitu mezinárodní justice ve vztahu k Ukrajině, údajně snahu vyšetřovat zločiny, které se staly na Ukrajině a které jsou připisovány ruským orgánům. To vše je propagandistická operace,“ uvedl Lavrov.

Rusko podle jeho slov nemá důvěru v Mezinárodní trestní soud: „Od této instituce ani od celé řady dalších mezinárodních institucí nic víc neočekáváme,“ řekl Lavrov.

Zelenskyj v OSN: Odeberte Rusku hlasovací právo ve všech institucích

Válka na Ukrajině

Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan na zasedání rady přitom uvedl, že existují „rozumné důvody“ domnívat se, že na Ukrajině byly spáchány zločiny spadající do jurisdikce soudu. Haagský soud se zabývá válečnými zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidou a zločiny agrese.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Šéfa britské diplomacie Jamese Cleverlyho nepřekvapilo, že Lavrov nechtěl ostatní projevy poslouchat.

Khan uvedl, že prioritami vyšetřování MTS jsou záměrné útoky na civilní objekty a humanitární koridory přesouvající obyvatelstvo z Ukrajiny, včetně dětí.

Nepřekvapil, poznamenal britský ministr

Po Lavrovovi se chopil slova nový britský ministr zahraničí James Cleverly.

„A teď odešel ze sálu. Nejsem překvapen,“ poznamenal v průběhu svého projevu Cleverly směrem ke svému ruskému protějšku.

Podle něj Lavrov nechce slyšet „kolektivní odsouzení od této rady“. Drtivá většina delegátů na čtvrtečním jednání tvrdě kritizovala Rusko za jeho počínání na Ukrajině. Lavrov, který dorazil jen na svůj vlastní projev, se tak vyslechnutí názorů ostatních vyhnul.

Šéf ruské diplomacie nezůstal ani na projev českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který na půdě Rady bezpečnosti OSN vystoupil jako první zástupce České republiky za téměř 30 let a vyzval ke zřízení tribunálu, jenž by měl stíhat ruskou agresi.

Reklama

Výběr článků

Načítám