Hlavní obsah

Kyjev má nárok na jaderné hlavice, podotýká bývalý šéf polské diplomacie

Protože Rusko porušilo Budapešťské memorandum z 5. prosince 1994 (USA, Velká Británie a Rusko tehdy poskytly Ukrajině bezpečnostní záruky výměnou za to, že se vzdá svého jaderného arzenálu), Západ má nyní právo poskytnout Ukrajině jaderné hlavice, aby mohla chránit svou nezávislost.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Radoslaw Sikorski

Článek

Navíc když ruský prezident Vladimir Putin nyní hrozí západnímu sousedovi použitím jaderných zbraní, řekl v neděli v televizi Polsat Radoslaw Sikorski, poslanec Evropského parlamentu za Občanskou platformu (PO) a bývalý polský ministr zahraničí, ale také obrany.

„Sikorski se možná snažil zbrzdit Rusko, které Ukrajině vyhrožuje jadernými zbraněmi, ale na to to nevypadá, spíše to může stačit k eskalaci konfliktu. Proto je lepší takové návrhy přecházet mlčením,“ řekl televizi Polsat Bartosz Kownacki, zákonodárce vládní strany PiS.

Duda tvrdě udeřil na Scholze i na Macrona

Zahraniční

„Polští politici šíří nenávist, podněcují konflikty a teď vyhrožují světu porušením do­hody o nerozmisťování jaderných zbraní, čímž ohrožují právě Poláky, protože je zatahují do jaderného konfliktu,“ reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám