Hlavní obsah

Korunní svědek únosu syna prezidenta se vrátil na Slovensko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Bývalý příslušník slovenské tajné služby Oskar Fegyveres, který byl korunním svědkem únosu syna prezidenta Michala Kováče, se vrátil na Slovensko. Jak ve středu řekl v exkluzivním rozhovoru pro televizi Markíza, nyní pracuje pod změněným jménem v policejním sboru.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Mezzosopranistka Martina Kociánová, komorní soubor Barocco sempre giovane a recitátor Alfred Strejček vystoupí 11. listopadu v Přepychách.

Článek

Fegyveres se podílel na únosu a následně se devět let ukrýval v zahraničí. Bál se prý o život. "Vrátil jsem se, protože mi chyběla rodina, a ta chyběla také manželce a dceři," vysvětlil svůj návrat muž obrácený zády ke kameře. Strach o život už prý nemá.

Fegyveres potvrdil, že by byl ochoten podstoupit konfrontaci s bývalým šéfem SIS Ivanem Lexou, který čelil obvinění z podílu na zosnování únosu Kováče a stejně jako před lety by prý vypovídal i o zorganizování únosu tajnou službou.

"Vadí mi, že pachatelé nebyli potrestáni, ale sám proti tomu nemohu nic udělat. Tento případ se opětovně nedá otevřít, protože byl amnestován. Nadále trvám na své výpovědi, ale dnes mi to není nic platné," dodal.

Podivný únos

Fegyveres byl jedním z příslušníků SIS, kteří 31. srpna 1995 Kováče unesli v obci Svätý Jur u Bratislavy. Násilím ho opili a tajně převezli do Rakouska, kde jej na základě anonymního upozornění ze Slovenska objevila rakouská policie.

Fegyveres se ale rozhodl o účasti tajné služby na únosu vypovídat a následně uprchl do zahraničí. Michal Kováč mladší byl unesen poté, co se hlava státu dostala do ostrého sporu s tehdejším premiérem Vladimírem Mečiarem.

Syn prezidenta byl násilně zavlečen do Rakouska Lexovou tajnou službou a předán tamní policii pravděpodobně proto, aby mohl být zdiskreditován jeho otec.

Mečiarova milost

Případ únosu Kováče mladšího se už ale k soudu nedostane, protože skutek v roce 1998 amnestoval Mečiar ve funkci zastupujícího prezidenta.

Fegyveres figuruje i v dalším případu z doby Lexova působení v čele SIS. Policie totiž stále vyšetřuje i Lexův podíl na úmrtí bývalého policisty Róberta Remiáše, který fungoval jako spojka s Fegyveresem do zahraničí. Remiáš zemřel při výbuchu auta v Bratislavě v roce 1996.

Reklama

Související články

Lexa píše ve vězení knihu

Bývalý šéf slovenské tajné služby Ivan Lexa píše ve vězení knihu vzpomínek. Podle jednoho z Lexových obhájců chce exšéf Slovenské informační služby "vykřičet...

Slovensko: Lexa bude ve čtvrtek propuštěn

Bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexu ve čtvrtek propustí na svobodu. V pondělí totiž Obvodní soud Bratislava I. odmítl žádost prokuratury...

Výběr článků

Načítám