Hlavní obsah

Exšéfa tajné služby Ivana Lexu propustili z vězení

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bývalý ředitel Slovenské informační služby Ivan Lexa opustil ve čtvrtek v dopoledních hodinách Justiční palác v Bratislavě. Lexovi vypršela půlroční vyšetřovací vazba a soud neuznal požadavek prokuratury na prodloužení vazby ani na uvalení tzv. útěkové vazby. Lexu čekali u východu z vězení jeho obhájci a asi 20 novinářů.

Foto: Petr Krupička

V disco dance v kategorii tanečních "miminek" zvítězila Borovková Klára, druhá Pöllová Lucie a třetí Benešová Lucie.

Článek

Kromě nich tam bylo několik příznivců, kteří jej na svobodě přivítali skandováním "Ať žije Lexa" a předali mu dort. Lexa nasedl do zeleného džípu a odjel, aniž by se setkal s novináři.

Exšéf tajné služby je obviněn z navádění k vraždě Roberta Remiáše, spojky korunního svědka únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Lexa měl v roce 1996 zaplatit za vraždu Remiáše dva milióny korun tehdejšímu bossovi podsvětí Michalu Sýkorovi.

Obvinění odmítá a těší se na rodinu

Lexa všechna obvinění odmítá a tvrdí, že je obětí politické hry. Obhájci exšéfa tajné služby prohlásili, že Lexa určitě neopustí území Slovenska a bude se věnovat rodině.

Bývalý blízký spolupracovník expremiéra Vladimíra Mečiara byl po parlamentních volbách v roce 1998 zbaven poslanecké imunity a obviněn z několika trestních činů. V roce 1999 si odseděl 95 dní a po propuštění z vazby okamžitě zmizel v zahraničí.

V červenci 2002 ho dopadla jihoafrická policie v letovisku nedaleko Durbanu a byl okamžitě vydán na Slovensko. Po několika týdnech byl však Lexa propuštěn. Jeho obvinění však bylo koncem roku 2002 rozšířeno o navádění na vraždu a byl opětovně vzat do vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko: Lexa bude ve čtvrtek propuštěn

Bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexu ve čtvrtek propustí na svobodu. V pondělí totiž Obvodní soud Bratislava I. odmítl žádost prokuratury...

Výběr článků

Načítám