Hlavní obsah

Komplikovanější a dražší. Evropská komise jednala o vízech pro Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ruským občanům se patrně brzy prodraží a zkomplikuje získávání víz na cesty do zemí Evropské unie. Evropská komise v úterý navrhla ukončit zjednodušené vydávání těchto víz, k čemuž před týdnem v Praze vyzvali ministři zahraničí unijních zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Pokud členské státy tento krok potvrdí, budou víza stát Rusy 80 eur (1950 korun) místo dosavadních 35 eur a čekat na ně budou 15 dní místo deseti.

„Rusko nadále porušuje mezinárodní právo svými nelegálními vojenskými akcemi, páchá zvěrstva na Ukrajincích a podkopává evropskou a globální stabilitu a bezpečnost. Tyto činy porušují základní principy, na nichž byla založena dohoda o zjednodušeném vydávání víz,“ prohlásila eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Česko vydalo od začátku války na Ukrajině přes 424 000 víz dočasné ochrany

Domácí

EU v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu již dříve pozastavila část této dohody o vízech z roku 2007, která se týkala vládních činitelů a podnikatelů. Nyní komise navrhla znesnadnit i vydávání víz pro běžný turistický provoz. K tomuto kroku vyzvali ministři zahraničí na neformálním jednání v Praze minulou středu.

Některé země jako Polsko, pobaltské státy či předsednické Česko navrhovaly plošně pozastavit vydávání víz ruským turistům, pro řadu dalších zemí to však bylo nepřijatelné.

Aby návrh komise vstoupil v platnost, musí jej schválit členské země, což by se podle unijních činitelů mohlo stát během několika příštích dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám