Hlavní obsah

Klimaaktivisté se pokusili umrtvit Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jak už před dvěma týdny ohlásili, klimatičtí aktivisté z inciativy Poslední generace v pondělí ráno na několika místech zablokovali dopravu v Berlíně jako součást záměru „pokojně ochromit metropoli“.

Klimatičtí aktivisté se opět přilepili k několika komunikacím v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba hodinu a půl po zahájení akcí policie hovořila o 33 místech ve městě, kde aktivisté stáli na ulici, seděli na vozovce, přilepili se k ní nebo drželi transparenty. Hlavní pozornost se soustředila na oblast Charlottenburg-Wilmersdorf, sdělila stanice RBB. Zejména na dálnici A100 se tvořily dlouhé kolony – podle dopravního informačního centra to na nejvytíženějším místě mezi Kreuz Schöneberg a Dreieck Charlottenburg trvalo v obou směrech asi 90 minut.

Podle berlínské policie bylo ve městě nasazeno až 500 policistů, aby blokádám zabránili.

„Důsledně jsme se snažili zadržet osoby. Prověřovali jsme, zda by neměli být vzati do vazby lidé, kteří se v minulosti podíleli na podobných akcích. V každém případě se provádí individuální šetření,“ řekl Thilo Cahlitz, mluvčí senátorky (zemské ministryně) vnitra Iris Sprangerové a původním povoláním policista. „Je jasné, že ale se nemůže ihned ohlídat každý metr z 5342 kilometrů silniční sítě ve městě,“ dodal.

Protestující přilepené k silnici ve městě chtěl napadnout kolemjdoucí muž se psem, policisté ho zpacifikovali.

FOTO: Klimaaktivisté se v Berlíně přilepili k silnicím. Odvedli je až díky sbíječce

Evropa

Protestující jsou spokojeni

„Protest proti ničení našeho života v Berlíně se v pondělí ráno masivně a dynamicky rozšířil,“ oznámila Poslední generace. „Už se nesmíříme s tím, že tato vláda nedodržuje naši ústavu,“ uvedla mluvčí Carla Rochelová.

Klimatičtí protestující z Poslední generace už dříve oznámili, že od pondělí plánují výrazně narušit dopravu v Berlíně. Město chtěli uvést do „časově neomezeného pokojného klidu“. Blokáda si podle nich vytkla za cíl přimět vládu, aby se v otázce klimatu pohnula z místa.

V oblasti Berlína se už o víkendu odehrály akce vzdoru. V sobotu ráno podle policie radikální odpůrci změn klimatu postříkali barvou výlohy tří obchodů na berlínském Kurfürstendammu, třídě v srdci města povazované za výkladní skříň metropole.

V neděli pak 400 příznivců Poslední generace demonstrovalo klasickým koncertem uprostřed uzavřené berlínské městské dálnice proti plánované další výstavbě. Iniciativa uspořádala také shromáždění u Braniborské brány.

Od 24. ledna 2002, kdy Poslední generace spustila své akce, berlínští policisté nahlásili přes 300 tisíc hodin akcí proti ní.

Klimatičtí aktivisté musí zaplatit policejní zásah při jejich protestu

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám