Hlavní obsah

Klimatičtí aktivisté musí zaplatit policejní zásah při jejich protestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice rakouských klimatických aktivistů ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) musí zaplatit 1550 eur (37 700 Kč) jako náhradu za náklady, které měla policie v souvislosti se zásahem na jejich zářijovému protestu. V ceně je například nasazení vrtulníku.

Foto: Profimedia.cz

Skupina aktivistů Poslední generace protestuje například tím, že se přilepí k frekventovaným silnicím. Záběr je z protestu v Mnichově.

Článek

Aktivisté protestovali za rychlejší snižování emisí skleníkových plynů tím, že se přilepili k frekventované silnici ve Vídni. Policie využila znění zákona, který v případě, že se někdo hrubou nedbalostí vystaví ohrožení života, umožňuje vymáhat po něm náklady na zásah.

A mezi takové chování podle agentury APA patří i přilepení se k velmi frekventované silnici.

Stejným způsobem protestují příznivci hnutí opakovaně i v sousedním Německu. Policie je v takových případech většinou odlepí, zadrží a po čase zase propustí.

I v Německu už ale bylo pět aktivistů pokutováno.

Deset policistů na jednoho

Aktivisté považují účet za přehnaný. Zpochybňují například to, že kvůli nim musela policie skutečně nasadit vrtulník. Navíc na každého z protestujících byla podle nich na místě zhruba desítka policistů. „A to přesto, že se lidé z Poslední generace zásadně nebrání, neprchají a na požádání ukážou občanský průkaz,“ uvedl Florian Wagner z hnutí.

Policie ale oponuje, že třeba nasazení vrtulníku je v takových případech zcela běžné, aby bylo možné posoudit dopravní situaci a především najít objížďky pro řidiče sanitek. Také argumentuje tím, že musela použít speciální látku, aby protestující od silnice odlepila.

Klimatičtí aktivisté chtěli přerušit koncert. Vyvedli je dřív, než čekali

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám