Hlavní obsah

Klidně by zabil královnu, tvrdí o Johnsonovi jeho exporadce

Novinky, drk
Londýn

Politický stratég a bývalý dvorní poradce britského premiéra Dominic Cummings poskytl vůbec první televizní rozhovor. Cummings je známý třaskavými výroky a v posledních měsících tvrdě kritizuje svého někdejšího šéfa Borise Johnsona. Chyťte covid a žijte déle, napsal podle Cummingse premiér v říjnu 2020. Johnsona prý musel varovat, že pokud bude pokračovat v audiencích s královnou, tak hrozí, že ji nakazí.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý poradce britského premiéra Dominic Cummings

Článek

První úryvky z rozhovoru, který bude v celé délce odvysílán na veřejnoprávní stanici BBC v úterý večer, kancelář současného premiéra Johnsona nepotěšily.

Cummings novinářům poskytl snímky konverzací z aplikace WhatsApp, který si předseda vlády na podzim minulého roku vyměňoval se svými nejbližšími poradci.

„Musím říct, že se mnou trochu otřásla některá data ohledně úmrtnosti na covid-19. Medián věku je 82 - 81 pro muže a 85 pro ženy. To je více než průměrná délka života. Takže chyťte covid a žijte déle. Skoro nikdo pod 60 let nekončí v nemocnici (4 procenta) a z nich téměř všichni přežijí,” napsal údajně v říjnu 2020 Johnson, který kvůli nemoci sám skončil o několik měsíců dříve na jednotce intenzivní péče.

„A taky už nevěřím všem těm řečem o zahlcení NHS (Národní zdravotní služba). Poslyšte, myslím, že se budeme muset překalibrovat,” stojí podle médií v další zprávě.

Podle listu Guardian ukazují tyto zprávy, že chtěl Johnson vehementně zabránit dalšímu (druhému) lockdownu navzdory varování drtivé většiny odborníků.

To dělám každou středu, kašlu na to, jdu za ní.
reakce Johnsona na to, že by mohl královnu nakazit koronavirem

„V téhle zemi žijí maximálně tři miliony lidí starší 80 let, to ukazuje, že není třeba jít do další celonárodní uzávěry,” cituje Johnsonovy textovky Guardian.

Radši mrtvé než zku***né lockdowny. Údajná Johnsonova slova prý měla svědky

Evropa

Podle Cummingse předseda vlády si v průběhu podzimu opakovaně stěžoval na to, že k prvnímu lockdownu na jaře vůbec svolil. Nechtěl prý dále decimovat ekonomiku.

Málem ohrozil královnu

V rozhovoru pro BBC Cummings dále uvedl, že musel Johnsonovi rozmluvit osobní audience u královny, za kterou britský premiér podle tradice dochází každý týden.

„Řekl jsem mu: máme v kanceláři lidi, kteří se izolují. Můžeš mít koronavirus, já můžu mít koronavirus, nemůžeš prostě jít a navštívit královnu. Co když tam půjdeš a předáš ji koronavirus?” řekl Cummings.

„To dělám každou středu, kašlu na to, jdu za ní,” odpověděl podle Cummingse Johnson.

Cummings se ho zeptal, co bude dělat, když kvůli němu královna Alžběta umře, načež prý premiér uznal, že si to pořádně nepromyslel. Audienci s královnou nakonec absolvoval virtuálně. Poprvé se osobně setkali teprve letos v červnu.

Johnson si vážnost epidemie připustil, až když na něj poradci začali mluvit vulgárně

Evropa

Tiskové oddělení Downing Street Cummingsova tvrzení o této události popřelo.

Pomohl mu k vítězství, dnes ho kritizuje

Dominic Cummings působil jako Johnsonův poradce v podstatě od chvíle, kdy se excentrický politik v červenci 2019 stal předsedou vlády.

Pozici vrchního poradce opustil v listopadu následujícího roku po údajných neshodách s Johnsonovou partnerkou (dnes manželkou) Carrie Symondsovou.

„Kariérní psychopat“ Cummings opustil britského premiéra Johnsona

Evropa

Od svého odchodu z Westminsteru premiérovo chování často kritizuje. „Lže tak očividně, přirozeně, často,” napsal například nedávno na svém blogu. Johnsona podle něj vůbec vládnutí nezajímá a je „ještě neschopnější než jak ho média vykreslují”.

V minulosti řekl, že ke zvolení premiérem a k následné výhře ve volbách Johnsonovi prý pomohl jen proto, že se obával labouristické vlády pod vedením Jeremyho Corbyna. Celou dobu si ale údajně uvědomoval, že je Johnson pro nejvyšší exekutivní funkci „nezpůsobilý”.

Reklama

Výběr článků

Načítám