Hlavní obsah

Johnson si vážnost epidemie připustil, až když na něj poradci začali mluvit vulgárně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Někdejší hlavní poradce britského premiéra Dominic Cummings v úterý před parlamentním výborem přiznal, že kabinet v době největší krize selhal. Ministerský předseda Boris Johnson ještě měsíc před prvním lockdownem hrozbu zlehčoval s tím, že jde „o další strašení jako s prasečí chřipkou“.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Článek

To, jak je situace vážná, britská vláda podle Cummingse pochopila až ve chvíli, kdy jedna z odborných poradkyň vše shrnula do věty „jsme totálně v p*deli“.

„Pravda je taková, že ministři, vysocí úředníci ani poradci, kterým jsem byl sám, nedosahovali takové úrovně, jakou by si veřejnost v době takovéto krize zasloužila. Vláda selhala ve chvíli, kdy ji veřejnost nejvíc potřebovala. Rád bych se omluvil rodinám všech, kdo zbytečně zemřeli,“ prohlásil bývalý hlavní poradce premiéra Johnsona.

Radši mrtvé než zku***né lockdowny. Údajná Johnsonova slova prý měla svědky

Evropa

Dominic Cummings ve své tradičně peprné výpovědi před parlamentním výborem dále přiznal, že měl bít na poplach už někdy v polovině února roku 2020. Dodal ale, že se nechal zmást falešnými ujištěním od Světové zdravotnické organizace (WHO) a čínských úřadů. Chybou podle nyní již bývalého Johnsonova poradce bylo mimo jiné to, že se členové vlády tehdy vydávali na dovolenou.

Foto: John Sibley, Reuters

Bývalý poradce britského premiéra Dominic Cummings.

Situaci hodnotili vulgaritami

Zlom nastal loni 12. března, kdy Cummings napsal premiérovi, že „vláda je ve sra*kách a měla by okamžitě reagovat“. Další večer přišla s varováním do Downing Street poradkyně Helen McNamarová. „Myslím, že jsme totálně v p*deli. Mohly by zemřít tisíce lidí,“ měla sdělit Cummingsovi.

Britská vláda nicméně stále razila politiku promořování a objevovala se dokonce doporučení z oficiálních míst, aby se lidé nákaze nebránili. Sám Johnson v té době prohlašoval, že hrozící ekonomické škody převyšují zdravotní rizika. Na úřadu vlády prý dokonce vtipkoval o tom, že si nechá koronavirus píchnout. Koronavirem se nakonec nakazil i bez injekce a chybělo málo, aby nemoci podlehl.

Johnson je na JIP čtvrtý den, je ve stabilizovaném stavu

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám