Hlavní obsah

Radši mrtvé než zku***né lockdowny. Údajná Johnsonova slova prý měla svědky

Londýn

„Žádné další zku***né lockdowny, raději další tisíce mrtvých těl” – tak zní věta, kterou měl údajně pronést britský premiér Boris Johnson na říjnovém jednání kabinetu. Johnson i všichni ministři autenticitu výroku razantně popřeli s tím, že se jedná o výmysl bulváru. Stanice ITV teď ale přišla s tím, že svědci existují a jsou připraveni vypovídat.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson na návštěvě Jižního Walesu

Článek

„Mluvíme tu o premiérovi, který byl sám hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Představa, že by něco takového řekl, je neuvěřitelná. Já jsem v té místnosti byl a takový výrok jsem tam nikdy neslyšel,” zastal se Johnsona jeho nejbližší spolupracovník z vlády, kabinetní ministr Michael Gove.

A přitakávali další ministři, kteří se onoho říjnového jednání, při kterém se rozhodovalo o druhém lockdownu, účastnili.

Raději tisíce mrtvých těl než další lockdown, měl říct Johnson

Koronavirus

„Kategoricky ji vyloučili snad všichni. Je to skoro komediální příběh – nejmenované zdroje od nejmenovaných poradců hovořící o nejmenovaných událostech. Nic z toho není reálné,“ citovala agentura Reuters ministra obrany Bena Wallace.

Dva ze svědků jsou připraveni v nějaké chvíli vystoupit na záznam, pod přísahou a doložit, že se tohle opravdu stalo.
Robert Peston, novinář stanice ITV

Sladěním výpovědí kolegů z vlády ale Johnson ještě vyhráno nemá. Svědci, kteří o události informovali média, totiž zřejmě vůbec nebudou politici. Podle deníku Herald byly v momentě, kdy měl premiér inkriminovanou větu zakřičet, otevřené dveře. Stanici ITV to potvrdily tři zdroje nezávisle na sobě s tím, že Johnson větu vyřkl „v záchvatu vzteku”.

Zatímco londýnská vláda příběh opakovaně označila za nesmysl, vystoupil v pondělí večer jeden z nejvýznamnějších novinářů ITV Robert Peston se zásadní informací. „Dva ze svědků jsou připraveni v nějaké chvíli vystoupit na záznam, pod přísahou a doložit, že se tohle opravdu stalo,” řekl.

Jeden skandál za druhým

Nejde o jedinou kauzu, která výstředního politika v posledních dnech sužuje. V konzervativní straně dále panují nejasnosti o tom, kdo financoval nákladnou renovaci premiérova apartmánu v Downing Street. Existují totiž náznaky, že finance šly z rozpočtu strany.

„Kariérní psychopat“ Cummings opustil britského premiéra Johnsona

Evropa

Pod kotlem Johnsonova negativního PR v posledních dnech přitopil i jeho bývalý dvorní poradce a stratég Dominic Cummings, jehož urazilo, že ho Johnson obvinil, že vynášel důvěrné informace médiím. V příspěvku na svém blogu ujišťuje, že má důkazy o tom, že tomu tak nebylo, a co víc – má prý kopie dokumentů, které Johnsona usvědčí z „přímého zavinění tisíců úmrtí při druhé uzávěře”.

Konzervativci zatím pevně stojí za svým lídrem, kauzy už se ale stihly promítnout do průzkumů veřejného mínění, kde toryové (původní název pro britské konzervativce - pozn.red) spadli o pět procentních bodů ze 45 na 40.

Dva týdny do skotských voleb: Představa nezávislosti se rozplývá

Zahraniční

Příští čtvrtek čeká Británii velký volební den. Napříč královstvím se konají komunální volby, Skotsko a Wales si v ostře sledovaných volbách zvolí nové poslance do tamních parlamentů a Londýňané vystaví účet obhajujícímu starostovi Sadiqu Khanovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám