Hlavní obsah

Klid zbraní není řešení. Zelenskyj pár dní před mírovou misí z Afriky důrazně odmítl příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj důrazně odmítl příměří s Ruskem. Klid zbraní podle něj nepředstavuje řešení konfliktu v jeho zemi. Nutné jsou nátlak na Moskvu a její izolace, dodal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a kardinál Matteo Zuppi při úterním setkání v Kyjevě

Článek

„Zastavení palby a zmrazení konfliktu k míru nepovedou,“ prohlásil Zelenskyj při setkání se zmocněncem papeže Františka, italským kardinálem Mateem Zuppim. „Nepřítel využije pauzu k posílení svých kapacit a dalším útokům v budoucnosti. Rusko musí stáhnout všechna vojska z území Ukrajiny vymezeného mezinárodně uznávanými hranicemi,“ dodal prezident podle zprávy, kterou vydala jeho kancelář.

Zelenskyj Zuppimu řekl, že k míru na Ukrajině může vést pouze „tlak na Rusko a diplomatická izolace agresora“. Vatikán podle Zelenského nicméně může významně přispět k propuštění ukrajinských vojáků z ruského zajetí a k navrácení ukrajinských dětí deportovaných do Ruska.

Zuppi byl v Kyjevě na dvoudenní návštěvě. Výsledky jeho rozhovorů s ukrajinskými představiteli budou podle serveru Vatican News „určitě užitečné pro posouzení dalších kroků, které je třeba podniknout jak na humanitární úrovni, tak při hledání spravedlivého a trvalého míru“.

Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska, řekl papež

Evropa

Papež František v minulosti opakovaně vybízel k příměří na Ukrajině. V prvních měsících konfliktu čelil kritice, že jednoznačně neodsoudil Rusko jako viníka konfliktu.

Do Moskvy a Kyjeva zamíří africká mise

Zelenskyj se odmítavě k příměří vyjádřil jen několik dní před očekávanou mírovou misí představitelů skupiny afrických zemí v Moskvě a Kyjevě. Zprostředkovatelskou iniciativu povede prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa, informovala jeho kancelář v Pretorii.

Přesný termín cesty vyjednavačů do Moskvy a Kyjeva zatím nebyl stanoven, hovoří se ale o polovině června. Ke skupině afrických zemí, jejichž zástupci chtějí hovořit se Zelenským i se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem, patří kromě JAR také Egypt, Senegal, Uganda, Zambie a Komorské ostrovy. Podle kanceláře jihoafrického prezidenta je cílem iniciativy „vypracovat cestovní mapu k míru“.

Africké země konflikt na Ukrajině sledují s velkým znepokojením, protože Kyjev je jedním z největších vývozců obilí na černý kontinent. Jeho dodávky naráží i přes existující dohodu o přepravě ukrajinských zemědělských produktů z ukrajinských přístavů přes Černé moře na překážky. To posiluje obavy z dalšího růstu cen potravin zejména v nejchudších afrických zemích.

Putin už dostal pozvánku na summit do JAR, bez ohledu na mezinárodní zatykač

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám