Hlavní obsah

Kelly se cítil štván také novináři

ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Soudce lord Hutton ve čtvrtek ukončil první fázi vyšetřování okolností sebevraždy zbrojního experta Davida Kellyho, aby vyhodnotil doposud získané informace. Další slyšení začne v pondělí 15. září, není však zatím známo, kdo bude předvolán.

Foto: Martina Pospíšilová
Článek

Dnešní slyšení výrazně přitížilo novináři BBC Andrew Gilliganovi, který podle zbrojní inspektorky a Kellyho přítelkyně Olivie Boschové vystavil vědce "neúnosnému tlaku", aby získal informaci, kdo je zodpovědný za změny ve vládní zprávě o Iráku, údajně zveličující hrozbu Saddámova režimu.

Gilligan svůj zdroj drtil

"Chtěl z něj vytáhnout konkrétní jméno tím, že zmiňoval různé možnosti a sledoval Kellyho reakce," uvedla bývalá zbrojní inspektorka OSN. Její svědectví vyvrátilo Gilliganovo tvrzení, podle něhož Kelly dobrovolně a bez pobízení zmínil mluvčího Downing Streetu Alastaira Campbella jako toho, kdo do zprávy vložil informaci, že irácká armáda je schopná aktivovat zbraně hromadného ničení do 45 minut.

Gilliganovo další působení v BBC ohrožuje především zjištění, že navrhoval členům vyšetřovacího parlamentního výboru otázky, kterými měli dostat jeho vlastní zdroj - tedy Kellyho - do větších kleští.

Čtyřicet pět minut? K smíchu.

Mezi svědky ve čtvrtek stanul také Kellyho přítel a novinář Tom Mangold, jenž uvedl, že vědec považoval tvrzení o 45 minutách za zábavné. "Smáli jsme se tomu po telefonu několik minut a myslím, že Kelly nevěřil, že by to někdo vůbec mohl myslet vážně," konstatoval žurnalista.

Během dosavadního vyšetřování bylo odhaleno místy až spiklenecké počínání vládních úředníků a zároveň nedostatky ve zpravodajství nejvlivnějšího britského média BBC. Pro ministerského předsedu Tonyho Blaira má však klíčový význam, že rozruch okolo práce Huttonovy komise odvedl pozornost od hlavních problémů kolem války v Iráku.

Premiér se na pravidelné tiskové konferenci odmítl k otázkám spojeným s vyšetřováním Kellyho smrti vyjádřit. "Je třeba nechat soudce, aby dělal svou práci," řekl pouze Blair a potvrdil, že bude i nadále s vyšetřovatelem spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Blairův mediální poradce Campbell rezignoval

Mediální poradce britského premiéra Blaira Alastair Campbell v pátek rezignoval. Oznámení přišlo den poté, co Tony Blair vypovídal před nezávislou komisí...

Výběr článků

Načítám