Hlavní obsah

Putin: Ukrajinci to teď vzdali, chápou, že nemají šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští vojáci své snahy o protiofenzivu nyní prakticky vzdali, protože chápou, že jsou bez šance, nechal se slyšet šéf Kremlu Vladimir Putin. Kyjev podle něj podniká jen velmi omezené akce a výpady, ruská armáda tak prý nyní nemusí čelit žádným aktivním bojovým operacím. Putin ale také řekl, že „útočný potenciál“ Ukrajiny zatím vyčerpán není.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Díky odvaze a hrdinství našich bojovníků a připravenosti velitelů odrazit jakékoliv agresivní akce proti Rusku, se mi zdá, že nepřítel nemá šanci. Oni to chápou, proto to teď vzdali,“ citovala ve středu agentura TASS z Putinových odpovědí, které na svém telegramovém účtu zveřejnil novinář Pavel Zarubin. Ukrajinská armáda je podle něj nyní v útlumu, i když šéf Kremlu připustil, že Kyjev stále formuje nové jednotky.

„Opakuji ještě jednou, zatím nejsou žádné aktivní útočné operace,“ řekl Putin s tím, že ruští vojáci na Ukrajině čelí jen omezeným průzkumným výpadům či ostřelování.

Pomalejší postup přiznal i Zelenskyj

Šéf Kremlu zároveň připojil výčet techniky, kterou údajně ruské okupační síly od avizovaného ukrajinského protiútoku zničily. „Ke včerejšímu večeru, nemluvím o (ukrajinských) lidských ztrátách, ty jsou velmi významné, naši muži zničili 245 nepřátelských tanků a asi 678 obrněných vozidel různých typů,“ citoval Putina TASS.

Také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom ve středu v rozhovoru se stanicí BBC připustil, že protiofenziva proti okupantům zatím postupuje pomaleji, než by bylo žádoucí. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že Rusové zaminovali 200 tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území a je tak třeba brát ohled na lidské životy.

Londýn: Rusko se bojí úderu na Krym

O pokračujících „intenzivních bojích“ na jihu Ukrajiny přitom v rozporu s Putinovými slovy ve středu informovala britská vojenská rozvědka. Rusko podle ní v posledních týdnech výrazně pokročilo v budování obranných linií v týlu, zejména okolo přístupových cest na anektovaný poloostrov Krym.

Podle Britů to svědčí o tom, že ruské vedení věří, že ukrajinská armáda je schopná na Krym přímo zaútočit.

Zelenskyj: Ukrajinský postup je pomalejší, než by bylo žádoucí. Válka ale není hollywoodský film

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám