Hlavní obsah

Když chce mluvit, může v Haagu. Británie protestuje proti vystoupení ruské komisařky v Radě bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný videopřenos a chybějící diplomaté. Tímto způsobem se rozhodly některé země blokovat plánované vystoupení Rusky Mariji Lvové-Bělové, prezidentské komisařky pro práva dětí, na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Pozvalo ji Rusko, které od dubna převzalo rotující předsednictví rady. Komisařka má přednést projev na téma „evakuace dětí z konfliktní zóny“.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Marija Lvová-Bělová

Článek

„Pokud chce paní Lvová-Bělová mluvit o svých činech, může to udělat v Haagu,“ uvedli zástupci Velké Británie.

Spojené království na protest proti jejímu vystoupení zablokovalo vysílání projevu a britský velvyslanec se také odmítl zasedání zúčastnit. Jednání se nezúčastní ani zástupce USA.

Ruští zástupci tvrdí, že cílem jednání je „poskytnout objektivní informace o situaci dětí v zóně konfliktu v Donbasu a o opatřeních přijatých ruskými úřady k evakuaci ohrožených dětí“. Podle ruských diplomatů západní země zkreslují obraz a nazývají to, co se děje, únosy a nuceným vysídlením.

„Neměla se na půdu OSN dostat a jejím prostřednictvím šířit dezinformace,“ zdůraznili britští diplomaté. Připomínají, že Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) na Lvovou-Bělovou vydal zatykač. Stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Něbenzja tvrdí, že vystoupení komisařky pro práva dětí bylo naplánováno dlouho předtím, než na ni byl vydán zatykač ICC.

Žena, která odváží z Ukrajiny do Ruska děti, je na své činy pyšná

Zahraniční

Zablokování vysílání znamená, že na webových stránkách OSN nebude uložen žádný videozáznam z jejího vystoupení. Vysílání totiž vyžaduje souhlas všech 15 členů Rady bezpečnosti, stálých i dočasných. Námitky jsou vzácné, i když nejsou vyloučené, připomíná deník The New York Times. Podle něj například Čína minulý měsíc podobným způsobem zablokovala vysílání jednání o porušování lidských práv v Severní Koreji.

Dmitrij Poljanskij, ruský diplomat při OSN, tweetoval, že Rusko organizuje alternativní vysílání projevu Lvové-Bělovové. Pohrozil také, že Rusko bude tento případ považovat za precedens a bude blokovat vysílání diskusí iniciovaných západními zeměmi.

Rada bezpečnosti OSN má 15 členů, z nichž pět - USA, Británie, Čína, Francie a Rusko - je stálých a mají právo veta. Zbytek jsou nestálí členové, z nichž pět je každoročně voleno Valným shromážděním OSN na dvouleté funkční období. Každá země zastoupená v Radě bezpečnosti vykonává předsednictví po dobu jednoho měsíce. Předsednictví je předáváno ze země do země v abecedním pořadí a 1. dubna přešlo na Rusko poprvé od začátku jeho invaze na Ukrajinu.

Na 13 tisíc ukrajinských dětí deportovali do Ruska. Genocida, říká poslankyně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám