Hlavní obsah

Na 13 tisíc ukrajinských dětí deportovali do Ruska. Genocida, říká poslankyně

Nejméně třináct tisíc ukrajinských dětí bylo deportováno do Ruska, uvedla v nedělním rozhovoru pro televizní stanici Sky News ukrajinská poslankyně Ivanna Klympušová-Cincadzeová. Podle ní se ale může jednat o desítky tisíc dalších dětí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinské děti na hraničním přechodu Medyka. Archivní snímek

Článek

„Máme asi 13 tisíc případů, které jsou potvrzené, kdy byly ukrajinské děti deportovány do různých částí Ruské federace,“ řekla Klympušová-Cincadzeová. „Je to součást genocidy, kterou Rusové vedou proti ukrajinskému národu,“ uvedla s tím, že ruské síly vzaly děti a „přeměnily je na jinou národnost“.

Jak v sobotu informoval server The Sunday Times, rodičům bylo například řečeno, že děti pojedou na školní výlet. Už je však nikdy neviděli.

„Některé z nich byly odvezeny na týden do takzvaných letních táborů nebo prázdninových táborů, pak se už nevrátily. A některé z nich už byly dokonce předány k adopci ruským rodinám, jako by na Ukrajině vlastní rodiny neměly,“ řekla Sky News poslankyně.

Podle Klympušové-Cincadzeové se asi stovku těchto dětí podařilo s pomocí lidskoprávních organizací vrátit zpátky k rodinám. V rozhovoru zdůraznila, že Kyjev se na problematiku pohřešovaných dětí snaží upozornit už měsíce.

Ukrajina dlouhodobě obviňuje ruské úřady z nucených deportací dětí z Ruskem okupovaných ukrajinských území. Moskva tvrdí, že obvinění o unášení dětí z Ukrajiny nejsou pravdivá. Na území Ruska však byly skutečně odvezeny stovky sirotků, napsala již dříve na svém ruskojazyčném webu stanice BBC, podle níž mnohé z těchto dětí dostaly ruské občanství a byly umístěny do ruských rodin.

Rusové prodávají zavlečené ukrajinské děti na sex, tvrdí ukrajinský ombudsman

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám