Hlavní obsah

Žena, která odváží z Ukrajiny do Ruska děti, je na své činy pyšná

Na Mariju Lvovovou-Bělovovou vydal v pátek mezinárodní zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Na ni a na ruského prezidenta Vladimira Putina. Bělovová se hned nechala slyšet, že to považuje za ocenění své práce.

Foto: Profimedia.cz

Marija Lvovová-Bělovová

Článek

Bělovová je zmocněnkyní Kremlu pro práva dětí a je viněna z toho, že stojí za únosy ukrajinských dětí na ruské území. Sama se netají tím, že z ukrajinského Mariupolu, který dobyli Rusové, „adoptovala“ 15letého chlapce.

Podle agentury RIA reagovala na vydání zatykače slovy, že mezinárodní společenství ocenilo její snahu pomoci dětem odváženým z Ukrajiny z oblasti bojů, a zdůraznila, že v této své práci hodlá pokračovat.

Server Nexta zveřejnil video, na kterém se Bělovová dokonce chlubí Putinovi, že má ukrajinské dítě v péči. Server poznamenal, že 15letý Filip byl v Mariupolu ukraden a do Ruska byl převezen s dalšími 30 dětmi. Bělovová tvrdí, že se oba mají rádi. Matka chlapce zemřela na rakovinu a jeho nevlastní otec údajně utekl.

Už dříve přiznala, že děti z Ukrajiny jsou odváženy do Ruska, odmítla ale, že by šlo o únosy. V Rusku jsou prý děti dobrovolně a mohou se kdykoliv vrátit k rodinám. Dokonce řekla, že 98 se jich vrátilo rodičům. Šlo ale o „návraty“ v případech, že sami rodiče odešli z Ukrajiny na okupovaný Krym, případně do ruské Krasnodarské oblasti.

Institut pro studium války ISW upozornil, že část dětí byla dána ruským rodinám k adopci.

Totéž se domnívá Karim Khan, hlavní prokurátor ICC. Podle něj byly do ruských sirotčinců a dětských domovů odvezeny stovky dětí a mnoho z nich skončilo v adopci v ruských rodinách.

Nezávislý výzkum Laboratoře pro výzkum humanitárních otázek v Yale podle ISW zjistil, že z Ukrajiny bylo do Ruska odvezeno nejméně 14 700 ukrajinských dětí, přičemž jen 126 se jich vrátilo do ledna na Ukrajinu.

I Lvovová-Bělovová uznala, že počty navrácených dětí jsou mnohem menší než počty těch, které se nevrátily. Západ ale současně obvinila z vyrábění strachu z deportací.

Pět žen, které Putinovi kryjí záda na domácí frontě

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám