Hlavní obsah

Kdo nahradí Kima? Jeho dcera, domnívá se Soul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravděpodobným nástupcem severokorejského vůdce Kim Čong-una bude jeho dcera Kim Ču-e, která se již více než rok objevuje po boku svého otce při významných událostech. Uvedla to ve čtvrtek na základě své analýzy jihokorejská zpravodajská služba.

Kim Čong-un s dcerou Kim Ču-e na veřejných oslavách příchodu nového roku (31. prosince 2023)Video: Reuters

 
Článek

Kim Ču-e, jejíž věk se podle agentury AP odhaduje na deset až dvanáct let, poprvé svého otce doprovázela na veřejnosti v listopadu 2022. Tehdy společně s ním sledovala test severokorejské mezikontinentální střely Hwasong-17.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un s dcerou Kim Ču-e na veřejných oslavách příchodu nového roku (31. prosince 2023)

Scény, které od té doby provázejí její vstupování na veřejnosti, podle jihokorejské tajné služby posilují přesvědčení, že politické postavení Kimova „milovaného dítěte“, jak severokorejská média Ču-e nazývají, stále více sílí.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un (uprostřed v civilu) s dcerou Kim Ču-e obklopeni severokorejskou generalitou během vojenské přehlídky. (srpen 2023)

V září loňského roku severokorejská média zachytila jednoho z vysoce postavených generálů, jak poklekl a cosi dívce pošeptal, zatímco ona sledovala na VIP místě vojenskou přehlídku. V listopadu byla Kim Ču-e vyfotografována, jak stojí před svým otcem během návštěvy velitelství severokorejského letectva; oba měli na sobě sluneční brýle a kožený kabát. Rodinnou idylku s polibky na tvář předvedla s otcem i v neděli při veřejných oslavách v předvečer Nového roku.

Jihokorejská rozvědka nicméně bere ohledně nástupnictví v úvahu i jiné možnosti, protože Kim Čong-un, který v pondělí podle AP oslaví 40. narozeniny, nemá žádné velké zdravotní problémy a má i další potomky. Podle jihokorejské tajné služby jde o staršího bratra a mladšího sourozence, jehož pohlaví nebylo zveřejněno.

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu

Svět

Prezentace Kim Ču-e na veřejnosti překvapila, protože o Kim Čong-unovi ani jeho otci Kim Čong-ilovi severokorejská média nepřinášela žádné informace, dokud nedosáhli dospělosti.

Podle některých názorů je ale málo pravděpodobné, že by se v muži ovládané severokorejské společnosti dostala do čela státu žena. Prezentace Kimovy dcery na veřejnosti by tak mohla spíš sloužit ke zvýšení veřejné obliby Kimovy rodiny.

KLDR spustila provoz nového jaderného reaktoru, tvrdí mezinárodní agentura

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám