Hlavní obsah

KLDR spustila provoz nového jaderného reaktoru, tvrdí mezinárodní agentura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Nový reaktor podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii pravděpodobně slouží severokorejskému režimu k navýšení produkce plutonia potřebného pro vojenský jaderný program. Hodnocení vychází ze satelitních snímků, inspektoři agentury nemají do zařízení v Jongbjonu přístup.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) při setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem

Článek

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zaznamenala provoz nového reaktoru v severokorejském jaderném komplexu v Jongbjonu. Podle jejího pozorování chladicí systém nového reaktoru začal vypouštět teplou vodu, uvedla agentura Reuters. To by mohlo znamenat, že reaktor dosáhl tzv. kritikality, což je jedna z fází jeho spuštění.

Nový reaktor by mohl pomoci KLDR s navýšením produkce plutonia. MAAE nemá v KLDR své inspektory a dění tak pozoruje jen zdálky.

V komplexu již KLDR využívá jeden menší reaktor o výkonu pěti megawattů, který sloužil Severní Koreji jako zdroj plutonia pro její jaderný program. Zprovoznění výkonnějšího lehkovodního reaktoru by umožnilo KLDR tuto produkci navýšit.

Severní Korea odstavila reaktor. Zřejmě potřebuje plutonium na bomby

Svět

MAAE také uvedla, že nemá dostatečné informace o bezpečnosti provozu reaktoru. „Bezpečnost by samozřejmě měla být prvořadou otázkou při zahájení činnosti nového reaktoru,“ uvedl šéf MAAE Rafael Grossi.

MAAE nemá od roku 2009 v KLDR své pozorovatele. Jaderné aktivity Severní Koreje tak hodnotí z jiných zdrojů, například satelitních snímků. Bez přístupu k reaktoru MAAE nemůže oficiálně potvrdit jeho provoz.

Grossi připomněl, že vybudováním a zprovozněním jaderného reaktoru Severní Korea porušuje rezoluce OSN, které jí takovou aktivitu zakazují. Vyzval Pchjongjang, aby umožnil vstup do země inspektorům MAAE.

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám