Hlavní obsah

K atentátu na iráckého premiéra se přihlásil Zarkáví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Skupina abú Músy Zarkávího, který má údajně kontakty s teroristickou sítí al-Kajdá, se přihlásila k pondělnímu atentátu, při němž zahynul předseda irácké vládní rady Abdaz Záhir Usmán Muhammad. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Foto: Jiří Smutný

Sraz účastníků první tematické procházky bude u mapy města na Moravském náměstí

Článek

Pod prohlášením, které  se objevilo na internetu a nese pondělní datum, je podepsána skupina Džamá tavhíd a džihád. V textu se píše, že atentát provedl abú Saláma Higazí.

Bomba explodovala v pondělí okolo 10 hodin místního času, když konvoj s ministerským předsedou vjížděl do střeženého areálu, v němž sídlí koaliční správa Iráku. Sebevražedný atentátník použil auto naložené výbušninami. [celý článek]

Už v pondělí se přitom k útoku, při němž kromě Muhammada zahynulo dalších osm lidí, přihlásila dosud neznámá skupina Hnutí arabského odporu. Americká armáda ale upozorňovala, že akce připomínala spíš práci Zarkávího.

Zarkáví také podřezal před videokamerou amerického civilistu Nicholase Berga (26), v údajné odvetě za týrání iráckých vězňů. [celý článek]

Na hlavu Zarkávího, který je jordánského původu, USA vypsaly odměnu deset miliónů dolarů. Spojené státy se domnívají, že je Zarkáví v Iráku a snaží se zde vyprovokovat občanskou válku.

Související články

Rodina popraveného viní Bushovu vládu

Ze smrti amerického civilisty Nicholase Berga (26), jejž před kamerou sťal terorista Músá Zarkáví v údajné odvetě za týrání iráckých vězňů, viní zdrcená rodina...

Výběr článků

Načítám